Στουρνάρας: Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΤτΕ

«Να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος από κομματικές επιρροές»

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος έστειλε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας κατά την ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας από το προσωπικό της.
«Σήμερα είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να υπερασπιστούμε σθεναρά και να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από πολιτικές, κομματικές ή επιχειρηματικές επιρροές, όπως επιτάσσει το καταστατικό της» υποστήριξε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Και πρόσθεσε πως «σε ό,τι με αφορά, είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσω να επιτελώ ανεπηρέαστος τα καθήκοντά μου, και να επιδιώκω, όπως έχω θεσμική υποχρέωση, τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αυτά είναι δημόσια αγαθά ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να τα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις».
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι «η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, με θετικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Πρόσθεσε ωστόσο πως «ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση θα είναι η μόνιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων κάτω από όρους βιωσιμότητας».
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «παρά τις θετικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα και την συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του».
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε τη δική της πρόταση για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, με την παράλληλη χρήση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πρόταση αυτή εκπονήθηκε εξ ολοκλήρου από στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, και έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια, τόσο από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές όσο και από τις αγορές».
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «το 2019 είναι για τη χώρα μας άλλη μια χρονιά προκλήσεων. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, επειδή δεν θα είναι ανέφελο και το διεθνές περιβάλλον, εστιάζοντας σε τρία σημεία: καμιά ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, το αντίθετο μάλιστα: επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που απομένουν να γίνουν, συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και, τέλος, δημιουργία πιο φιλικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».
Σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος, ανέφερε ότι «η Τράπεζα αλλάζει. Έχει εισέλθει δυναμικά στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού. To 2018 ήμασταν η πρώτη κεντρική Τράπεζα του Ευρωσυστήματος που έθεσε σε λειτουργία μια Πύλη Ανοικτών Δεδομένων (open data portal)».
Όπως είπε, μέσω της Πύλης διατίθενται στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό στατιστικά σύνολα δεδομένων σε μορφή που επιτρέπει την άμεση ανάγνωση και επεξεργασία τους από υπολογιστές, με στόχο τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε αυτά, την επίτευξη υψηλότερης διαλειτουργικότητας και την ενίσχυση της διαφάνειας.
Επίσης, εντός του 2018 τέθηκαν σε λειτουργία δυο νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Αλληλογραφίας (ΣΗΔΑ) για την υποβολή αιτήσεων προς διάφορες υπηρεσιακές μονάδες της Τράπεζας και το Σύστημα Προσωπικής Πληροφόρησης του προσωπικού (MyΣΔΑΔ) για την παροχή εξατομικευμένης πληροφόρησης.
Με τα συστήματα αυτά διευκολύνεται η καθημερινή σας εργασία, μειώνεται ο χρόνος εκτέλεσής της και απλοποιείται η πρόσβαση σε πληροφορίες που σας αφορούν προσωπικά.
«Το 2019 σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας, προκειμένου τα ενδιαφερόμενα μέρη (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, νεοφυείς εταιρείες, εταιρείες τεχνολογίας) να καθιερώσουν έναν ανεπίσημο διάλογο με τη ρυθμιστική αρχή, με απώτερο στόχο ένα φιλικό ρυθμιστικό και επενδυτικό περιβάλλον για το FinTech οικοσύστημα στην Ελλάδα» σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk