Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέπτεται την Κίνα, όπου αναμένεται να συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, μετέδωσε σήμερα Τρίτη το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Κιμ «επισκέπτεται την Κίνα» ως τις «10 Ιανουαρίου» κατόπιν «πρόσκλησης του Σι Τζινπίνγκ», ανέφερε το KCNA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τον βορειοκορεάτη ηγέτη συνοδεύουν η σύζυγός του Ρι Σολ Τζου, ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, κορυφαίος σύμβουλός του και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του.

Την ίδια πληροφορία είχαν μεταδώσει λίγη ώρα νωρίτερα το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, αλλά και το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η επίσκεψη του Κιμ και η επικείμενη τέταρτη συνάντηση κορυφής του με τον Σι καταγράφεται καθώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί διαπραγματεύσεων σε προχωρημένο στάδιο για δεύτερη συνάντηση κορυφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κιμ ταξίδεψε τρεις φορές στην Κίνα για συνομιλίες με τον Σι, πριν και μετά τις συναντήσεις του με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ καθώς και με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν.

Δημοσιεύματα, χθες Δευτέρα, ανέφεραν ότι πέρασε τα σύνορα Βόρειας Κορέας-Κίνας ειδικό τρένο με ανώτερους βορειοκορεάτες αξιωματούχους περί τις 22:15 τοπική ώρα (15:15 ώρα Ελλάδας).

Παρά το ότι η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας συνεχίστηκε όλη την περυσινή χρονιά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον για την αποπυρηνικοποίηση φάνηκαν αντιθέτως να περιέρχονται σε αδιέξοδο.