Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την «αβεβαιότητα», που επικρατεί στην χώρα, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, εξάπελυσε η ΝΔ, δια της εκπροσώπου της, Μαρίας Σπυράκη.

Η αβεβαιότητα στην χώρα έχει σοβαρές συνέπειες στα εθνικά θέματα και στην οικονομία, δήλωσε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε: «Η κατάσταση αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα. Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση για να επαναφέρει τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Κάθε μέρα που παραμένει αυτή η κυβέρνηση ζημιώνεται ο τόπος».

Σε ερώτηση για το αν η ΝΔ προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας, η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι η ΝΔ έχει όλα τα πολιτικά και θεσμικά όπλα στο τραπέζι, θα πράξει ό,τι πρέπει όταν πρέπει. Για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να παραμείνει δίχως κοινοβουλετική πλειοψηφία, σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ, η κ. Σπυράκη απάντησε: «Υπάρχει κυβέρνηση; Στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση μειοψηφίας. Η αποχώρηση του κ. Καμμένου συνεπάγεται την υποχρέωση για ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν είχαμε κυβερνήσεις μειοψηφίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Συνεχίζοντας έθεσε τρία ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό:

-Ο κ. Τζανακόπουλος προνήγγειλε στις 20 Ιουνίου ότι σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση θα ζητήσει και θα λάβει νέα ψήφο εμπιστοσύνης. Τι άλλαξε από τότε και μιλά για κυβέρνηση ανοχής;

-Ο κ. Τσίπρας στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε ότι ακόμη κι αν φύγουν οι ΑΝΕΛ θα έχει 151 βουλευτές. Ποιοί είναι αυτοί οι πρόθυμοι βουλευτές που είναι τώρα στη αντιπολίτευση, και με ποια κίνητρα αυτοί οι βουλευτές δείχνουν τώρα προθυμία να τον στηρίξουν;

-Την ίδια ώρα και λίγο πριν ο κ. Καμμένος αποχωρήσει, υπογράφει από κοινού με τον κ. Τσακαλώτο συμφωνία με αντισταθμιστικά ωφέλη 230 εκατ. ευρώ στην αναβάθμιση των F-16. Ο κ. Τσίπρας είναι που παλαιότερα διαβεβαίωνε ότι ότι δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά ωφέλη. Τι άλλαξε και στο παρά πέντε της αποχώρησης του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση υπογράφεται τέτοια συμφωνία;

Σε ερώτηση για τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε περίπτωση αποχώρησης του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση, η κ. Σπυράκη περιορίστηκε να πει ότι η αβεβαιότητα βλάπτει τη χώρα και τους πολίτες, η κυβέρνηση είναι συνώνυμο της ανασφάλειας, και πρόσθεσε ότι όσο παραμένει η κυβέρνηση βλάπτεται η κατάσταση στην οικονομία, τα επιτόκια δανεισμού ανεβαίνουν.

Σε ερώτηση για την άποψη Σημίτη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ξανά προσφυγή στον ΕSM η κ. Σπυράκη απάντησε ότι «αυτή είναι η άποψη του κ. Σημίτη. Η ΝΔ επισημαίνει ότι η χώρα χρειάζετει ισχυρή κυβέρνηση».

Υπόθεση Novartis

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες ευθύνες της κ. Τουλουπάκη στην διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis η κ. Σπυράκη απάντησε ότι για τη ΝΔ υπάρχουν δύο θέματα:

-το πρώτο θέμα είναι το θεσμικό: η ΝΔ υποστηρίζει την θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και έχει καταθέσει προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος προς αυτή την κατεύθυνση.

-το δεύτερο είναι ότι στη Novartis η κυβέρνηση επιχείρησε να στήσει σκευωρία, η σκευωρία κατέρρευσε, τα υπόλοιπα είναι δουλειά της δικαιοσύνης.

Επίσκεψη Μέρκελ

Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και στη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΝΔ όπου θα συζητηθεί και το Σκοπιανό. Οι επισκέψεις ξένων ηγετών είναι ευπρόσδεκτες, είπε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε ότι η κ. Μέρκελ γνωρίζει τις θέσεις της ΝΔ για το Σκοπιανό και ο κ. Μητσοτάκης θα τις επαναλάβει. Όσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή. Σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης ότι λέει δημόσια το λέει και στις κατ ιδίαν συζητήσεις του. Ωστόσο, πρόσθεσε, το Σκοπιανό δεν θα είναι το μοναδικό θέμα της συνάντησης.

Η κ. Σπυράκη τέλος κατήγγειλε την κυβέρνηση για φωτογραφικές διατάξεις, copy paste, όπως ανέφερε, στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Μεταναστευτικής Πολιτικής.