Την ανάγκη ενεργοποίησης νέας ρύθμισης που θα προβλέπει τον επανυπολογισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών χιλιάδων «εγκλωβισμένων» ελευθέρων επαγγελματιών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Καθημερινά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στις αρμόδιες υπηρεσίες του επιμελητηρίου, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που δεν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού, αναζητούν άλλον τρόπο εξόφλησης των οφειλών τους, πέρα από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Οι εξαγγελίες του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου, για επανυπολογισμό των οφειλών προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών οφειλών, που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016, με βάση τις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές, όπως σημειώνεται, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το ΒΕΑ εκτιμά ότι είναι απαραίτητο, να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε 500.000 ασφαλισμένους επιχειρηματίες, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα και με κριτήρια, να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις με κούρεμα των υπέρογκων προσαυξήσεων άνω του 85%.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο παρελθόν, συνεχίζει η ανακοίνωση, είχαν την υποχρέωση να καταβάλουν εισφορές ανάλογα με τα έτη που ήταν ασφαλισμένοι, ακόμη κι αν είχαν μηδενικό εισόδημα, ή ζημιές στην επιχείρησή τους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσουν οφειλές και να κινδυνεύουν με κατασχέσεις. Με το παλαιό καθεστώς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλλαν μέση μηνιαία εισφορά 342 ευρώ, ενώ πλέον ελάχιστη εισφορά με 158 ευρώ. Εφόσον επανυπολογιστούν οι οφειλές, το κούρεμα σε εισφορές και προσαυξήσεις θα φτάσει το 54%.

«Υπάρχουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, που ενώ κατέβαλαν ακόμη και πάνω από 30 χρόνια κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, επειδή οφείλουν εισφορές και δεν έχουν κανένα εισόδημα. Με τον επανυπολογισμό, η οφειλή τους θα περιοριστεί σημαντικά και θα καταστεί εφικτή η ένταξη τους σε μια ρύθμιση, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται με παρακράτηση ποσού της σύνταξης. Ωστόσο, το τελικό ύψος της σύνταξης, θα είναι ανάλογο των ασφαλιστικών εισφορών που θα έχουν καταβάλει στο σύστημα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το επιμελητήριο, η νέα ρύθμιση σε συνδυασμό με τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές από το 20% του εισοδήματος στο 13,33% θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Παράλληλα, η παράταση για έναν χρόνο και η απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που είχε ζητήσει το ΒΕΑ , όπως σημειώνει το επιμελητήριο, δίνουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών, προκειμένου να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους και να ανακάμψουν.