• Αναζήτηση

ΑΚΕΛ : Χωρίς λύση τώρα στο Κυπριακό οδηγούμαστε σε διχοτόμηση

Οι εξελίξεις σήμερα δεν είναι απλώς κρίσιμες, αλλά καθοριστικές είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι ως έχουν τα πράγματα για να τα πούμε με το όνομα τους, δηλώνουν ότι «είτε θα λυθεί το Κυπριακό με έντιμο συμβιβασμό που θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας, είτε θα ανοίξουμε την πόρτα στον εφιάλτη της διχοτόμησης».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού (Eurokinissi).

Μιλώντας στο 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε επίσης πως «είτε θα δικαιώσουμε τους κοινούς αγώνες που δώσαμε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι για να είμαστε εμείς αφέντες στον τόπο μας, είτε θα δωρίσουμε τη μισή μας πατρίδα και θα υποθηκεύσουμε την άλλη μισή στα ξένα συμφέροντα».

Ο κ. Κυπριανού είπε στη συνέχεια ότι θα επαναλαμβάνει, όσο και αν ενοχλεί, ότι προκάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη «να πει στο Εθνικό Συμβούλιο πότε το ΑΚΕΛ του ζήτησε να αποδεχτεί τα όποια εγγυητικά δικαιώματα και πότε του ζήτησε το ΑΚΕΛ να προβεί σε υποχωρήσεις αναφορικά με τη λύση στο Κυπριακό και η απάντηση του εκεί, όπου δεν τον άκουγαν τα ΜΜΕ, ήταν «μα εγώ δεν είπα ποτέ τέτοιο πράγμα»».

«Δημόσια βέβαια αναφέρεται στους οπαδούς της όποιας λύσης», υπογράμμισε.

«Σταθεροί στις διαχρονικές θέσεις»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και στελέχη του ΔΗΣΥ δεν χάνουν την ευκαιρία να αφήνουν να αιωρείται ότι το ΑΚΕΛ, τάχα, ζήτησε να γίνουν περαιτέρω υποχωρήσεις, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, δηλώνοντας ότι «αυτό το οποίο ζήτησε το ΑΚΕΛ είναι να είμαστε σταθεροί στις διαχρονικές θέσεις αρχών και αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, να μην καθοδηγούμαστε από αντιφάσεις, παλινδρομήσεις και σκοπιμότητες για να μπορέσουμε να πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας θέσεων».

«Αυτό απαιτήσαμε και αυτό απαιτούμε και σήμερα από τον κ. Αναστασιάδη, δηλαδή να έχει ως καθοδηγητικό φάρο τις διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, την ανάγκη για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και να πολιτεύεται με τρόπο που να οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα και όχι αλλιώς», συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έκανε επίσης λόγο για πολεμική που δέχεται το ΑΚΕΛ και ο εκάστοτε Γενικός του Γραμματέας. Είπε πως ο Εζεκίας Παπαϊωάννου έγραφε ότι δεν πιστεύει να λοιδορήθηκε τόσο πολύ άλλος πολιτικός ηγέτης στην Κύπρο, όσο ο ίδιος για τις πολιτικές θέσεις που υπερασπιζόταν ως Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε πως η επίθεση που δεχόταν τότε το ΑΚΕΛ, έγινε λυσσαλέα και εξοντωτική πολεμική όταν ο Δ. Χριστόφιας εκλέχθηκε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή τόλμησε να θέσει στον δημόσιο διάλογο και στο τραπέζι των συνομιλιών θέσεις που καταργούσαν την εθνοτική σύγκρουση και είχαν στην καρδιά τους την κοινή πατρίδα, το κοινό κράτος, την κοινή ζωή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και επειδή τόλμησε να προωθήσει πολιτικές που έθιγαν τα συμφέροντα του κατεστημένου.

Επίθεση στον Αναστασιάδη

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως αν δεν κατανοήσουμε ότι είναι μαζί με τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους που θα δώσουμε τη μάχη για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, έχουμε χάσει το παιχνίδι.

Πρόσθεσε «πως δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο», αναφέροντας ότι «υποσκάπτει εκείνους οι οποίοι είναι υπέρ της επανένωσης της πατρίδας μας».

Είναι γεγονός και επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι την κύρια ευθύνη για τη συνέχιση της ντε φάκτο διχοτόμησης την έχει η Τουρκία, η οποία βαραίνει διαχρονικά την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι κυβερνώντες βέβαια σκοπίμως αγνοούν να το ακούσουν γιατί αυτό τους εξυπηρετεί.

Περαιτέρω ο κ. Κυπριανού είπε πως το γεγονός ότι η κύρια ευθύνη βαραίνει την Τουρκία δεν απαλλάσσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη από τους λανθασμένους και πρόχειρους χειρισμούς στους όποιους προβαίνει.

Πρόσθεσε ότι πρόσφατα παραδείγματα των χειρισμών του προέδρου είναι το Μοντ Πελεράν και το Κρανς Μοντανά και οι αντιφάσεις και παλινδρομήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας που ακολούθησαν και τις οποίες ο ίδιος (ο πρόεδρος της Δημοκρατίας) χαρακτήριζε ως δικαίωμα του να προβληματίζεται, έθεσαν το ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών επί τάπητος.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι το όραμα που υπηρετούμε, στο οποίο πιστεύουμε και αυτό που διεκδικούμε είναι την Κύπρο που να ανήκει στον λαό της, που θα ζει μαζί και όχι πλάι-πλάι.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, εκείνα που πραγματικά απειλούν το μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο, είναι οι πολιτικές ενσωμάτωσης και αφομοίωσης που ακολουθεί η Αγκυρα σε βάρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν ξεχνούμε να υπογραμμίζουμε συνεχώς τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι τουρκοκυπριακές προοδευτικές δυνάμεις για να προστατεύσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα, την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε επίσης
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk