Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να «διασφαλίζεται πλήρως» η άμυνα του Ισραήλ και των «άλλων φίλων» της Ουάσιγκτον στην περιοχή, διαβεβαίωσε σήμερα από την Ιερουσαλήμ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

«Θα συζητήσουμε την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την απόσυρση, όμως αυτό πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να ηττηθεί και η άμυνα του Ισραήλ και άλλων φίλων στην περιοχή να είναι απόλυτα διασφαλισμένη» είπε ο Μπόλτον σε δημοσιογράφους, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Τζον Μπόλτον υπογράμμισε επίσης ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, την οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Τραμπ, θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη «εκείνους που πολέμησαν μαζί μας εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου έχει επισημάνει ότι πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες πριν από την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, όπως η ασφάλεια των Κούρδων συμμάχων τους.

Σε επίσκεψη στο Ισραήλ από χθες Σάββατο, ο Μπόλτον είπε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως η Τουρκία θα εγγυηθεί την προστασία των Κούρδων στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να εμποδίσει το Ιράν να εγκατασταθεί στρατιωτικά στη Συρία.