Απαντήσεις απαιτεί το SPD αξιώνει για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτικών

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αξίωσε σήμερα να υπάρξει τάχιστη ενημέρωση από πλευράς του υπουργού Εσωτερικών για το τι γνώριζαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας σχετικά με τη μαζική διαρροή δεδομένων πολιτικών στελεχών και ποια υπήρξε η αντίδρασή τους

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, σύμμαχος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, αξίωσε σήμερα να υπάρξει τάχιστη ενημέρωση από πλευράς του υπουργού Εσωτερικών για το τι γνώριζαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας σχετικά με τη μαζική διαρροή δεδομένων πολιτικών στελεχών και ποια υπήρξε η αντίδρασή τους.

Ο γενικός γραμματέας του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, δήλωσε στον ενημερωτικό όμιλο Funke πως η κυβέρνηση οφείλει τάχιστα να χύσει άπλετο φως «στο ποιες υπηρεσίες γνώριζαν τι ακριβώς, πότε και πώς το αντιμετώπισαν».

«Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα του υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ. Αφορά την προστασία της δημοκρατίας μας» πρόσθεσε ο Κλίνγκμπαϊλ.

Από την πλευρά του, ο Ζέεχοφερ δήλωσε στην Sueddeutsche Zeitung πως έλαβε γνώση της διαρροής μόλις το πρωί της Παρασκευής, αλλά θα μοιραστεί όλα όσα θα μάθει με την κοινή γνώμη και προτίθεται να το πράξει το αργότερο εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο γερμανικό κοινοβούλιο, Άντον Χόφραϊτερ, δήλωσε πως ο πρόεδρος της κρατικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας (BSI), Άρνε Σένμπομ, οφείλει να δώσει το ταχύτερο εξηγήσεις σε μια έκτακτη σύνοδο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Η υποκλοπή αυτή των δεδομένων έχει κλονίσει τα θεμέλια του πολιτικού κατεστημένου της Γερμανίας και διακυβεύει την τύχη της κυβερνητικής συμμαχίας, που ήδη είχε δεχθεί πλήγματα με τη διένεξη που υπήρξε για την συμπεριφορά του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk