Οι ηγέτες των Κούρδων της Συρίας σκοπεύουν να εξασφαλίσουν συμφωνία υπό την αιγίδα της Ρωσίας με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ανεξαρτήτως από τα σχέδια των ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την περιοχή, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχός τους.

Η ηγεσία των Κούρδων, που ελέγχουν μέγα τμήμα από τα βόρεια εδάφη της Συρίας, παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για συμφωνία με τον Άσαντ κατά τις πρόσφατες συναντήσεις της στη Ρωσία και πλέον αναμένουν την απάντηση της Μόσχας επί του σχεδίου αυτού, πρόσθεσε ο Μπαντράν Τζία Κουρντ, ο οποίος παρίστατο στις διμερείς συναντήσεις.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, αν μία τέτοια συμφωνία πραγματοποιούταν, θα ενώνονταν τα δύο μεγαλύτερα κομμάτια της χώρας, η οποία διαμελίστηκε πριν από οκτώ χρόνια, αφήνοντας τo βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας στα χέρια των αντικυβερνητικών ανταρτών, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Οι συζητήσεις με τη Ρωσία και τα «ανοίγματα» προς τη Δαμασκό υπογραμμίζουν μία αλλαγή στην κουρδική στρατηγική, μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή.

Άμεση προτεραιότητα πλέον για τους Κούρδους είναι να βρουν τρόπο να προστατέψουν την περιοχή από την Τουρκία, η οποία βλέπει τα κουρδικά στρατεύματα σαν εθνική απειλή.

Για να καλύψουν το κενό που αφήνει στην περιοχή η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, οι Κούρδοι ζητούν την βοήθεια της Ρωσίας, ώστε να εξασφαλιστεί η μεταφορά του Συριακού στρατού στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Οι προσπάθειες αυτές αποτελούν μέρος γενικευμένων προσπαθειών των Κούρδων να κλείσουν συμφωνία με τη Δαμασκό, ελπίζοντας ότι έτσι θα προστατευτεί και η δική τους αυτονομία, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Ο Τζία Κουρντ δήλωσε πώς η Ρωσία συμφώνησε να διαμεσολαβήσει στις συζητήσεις με τη κυβέρνηση Άσαντ. «Η τελική απόφαση είναι να φτάσουμε σε συμφωνία με την Δαμασκό, θα δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ανεξαρτήτως του κόστους, ακόμα και να οι Αμερικάνοι διαφωνήσουν» δήλωσε ο ίδιος.

«Βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ανοίξει νέους δρόμους με τη Δαμασκό, αυτό έχουμε αισθανθεί μέχρι στιγμής» πρόσθεσε.