Στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι η πρώην Σοβιετική Ενωση, που εισέβαλε στο Αφγανιστάν το 1979, είχε «το δικαίωμα να βρίσκεται εκεί», επειδή «τρομοκράτες εισέρχονταν στη Ρωσία» εκείνη την περίοδο.

Σύμφωνα με την αφγανική ανακοίνωση, το αίτημα για παροχή διευκρινίσεων υποβλήθηκε μέσω επίσημων διπλωματικών διαύλων.

Οπως τονίζεται, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν κατανοεί ότι «υπάρχει διαφορά μεταξύ δηλώσεων και της επίσημης πολιτικής μιας χώρας».

Ο αφγανός υπουργός Εξωτερικών Σαλαουντίν Ραμπάνι, που είναι γιος πρώην ηγετικού στελέχους το οποίο πολέμησε ενάντια στην σοβιετική εισβολή και κατοχή, σημείωσε σε tweet του ότι «η σοβιετική κατοχή αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας του Αφγανιστάν».

«Χρεοκόπησε λόγω Αφγανιστάν»

«Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα», πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τα σχόλια Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι «η Ρωσία ήταν άλλοτε Σοβιετική Ενωση. Το Αφγανιστάν τη μεταμόρφωσε σε Ρωσία, διότι χρεοκόπησε εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν».

Επίσης, ο ένοικος του Λευκού Οίκου είπε ότι η Ρωσία, το Πακιστάν και η Ινδία θα πρέπει να επεμβαίνουν στο Αφγανιστάν, όχι οι ΗΠΑ.

«Γιατί βρισκόμαστε εκεί 6.000 μίλια μακριά;» αναρωτήθηκε ο Τραμπ, που έχει πλέον αποφασίσει να αποσύρει τους μισούς από τους 14.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ οι οποίοι είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν.

Στόχος είναι η Ουάσιγκτον να δαπανά λιγότερα στο εξωτερικό, όπως ο ίδιος είχε εξαγγείλει προεκλογικά.