Η Ευρώπη είναι καθ’ οδόν για να ξεπεράσει άλλο ένα «ρεκόρ της ντροπής», αρνούμενη να υποδεχθεί 32 μετανάστες , που βρίσκονται αφημένοι στην τύχη τους στη Μεσόγειο, έπειτα από τη διάσωσή τους ανοικτά της Λιβύης προ δύο εβδομάδων, κατήγγειλαν χθες πολλές ΜΚΟ.

«Ήδη συμπληρώθηκαν 14 μέρες που έχουν εγκαταλειφθεί στη θάλασσα. Ένα νέο ρεκόρ της ντροπής», τονίζει σε Twitter του ένας συνασπισμός από διάφορες οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Οι συνθήκες διαβίωσης για τους 32 ανέστιους μετανάστες του πλοίου Sea-Watch 3, που έχει ενοικιασθεί από γερμανική ΜΚΟ και αναγκάσθηκε την Πέμπτη να βρει καταφύγιο στη Μάλτα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, έχουν επιδεινωθεί λόγω των κυμάτων και του ψύχους. Οι αρχές της Μάλτας έχουν συγκατατεθεί να βρει προσήνεμο αραξοβόλι, αλλά όχι και να ελλιμενισθεί.

Όπως τονίζει ο Αλεσσάντρο Μέρτζ, μέλος της συλλογικότητας των ΜΚΟ, τρία παιδιά, ηλικίας ενός, έξι και επτά ετών, «δεν σταματούν να εμέσουν, κινδυνεύοντας από υποθερμία και αφυδάτωση». «Οι ευρωπαίοι υπουργοί συνεχίζουν να διαβουλεύονται για την τύχη 32 ανθρώπινων ψυχών. Εμείς έχουμε ίσως κακομοίρικη όψη, όμως εκείνοι είναι αξιολύπητοι», σχολιάζουν από το πλοίο.

Χθες έφθασαν στο σκάφος νέο πλήρωμα και εφόδια για τους επιβαίνοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται, εξόν από τα τρία παιδιά, άλλοι τρεις μη συνοδευόμενοι έφηβοι και τέσσερις γυναίκες.

Οι 32 επιβαίνοντες του Sea-Watch 3 διασώθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ άλλο ένα σκάφος γερμανικής ΜΚΟ, το Sea-Eye, βρίσκεται επίσης αποκλεισμένο έξω από τις ακτές της Μάλτας με 17 μετανάστες, που αναμένουν την αποβίβασή τους από τις 29 Δεκεμβρίου.

Πολλές γερμανικές και ιταλικές πόλεις, μπροστά στην εφεκτικότητα, ή την άρνηση των κυβερνήσεών τους, έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να δεχθούν τους πρόσφυγες, με τον δήμαρχο της Νάπολης Λουΐτζι Ντε Ματζίστρις να δηλώνει πως θα δεχόταν ακόμη κι ελλιμενισμό του Sea-Watch 3, αψηφώντας τις απαγορεύσεις που θέσπισε ο υπουργός Εσωτερικών κι επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, που έχει κλείσει όλα τα λιμάνια της χώρας για τους πρόσφυγες.