Μπορεί να έχει αποχωρήσει ο «εφιάλτης» ο οποίος ακούει στο όνομα capital controls που επέβαλε η κυβέρνηση το 2015 και να έχει βγει η χώρα από τα Μνημόνια, πλην όμως, οι Έλληνες καταθέτες δεν επιστρέφουν τα χρήματά τους στην τράπεζα.

Η ανασφάλεια συνεχίζει να παραμένει και η ενίσχυση των καταθέσεων κινείται με αργό ρυθμό κάτι που προκαλεί ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών.

Η διατήρηση μεγάλου ύψους μετρητών μακριά από το τραπεζικό σύστημα, είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα που έχει αφήσει πίσω της η οικονομική κρίση.

Η επιστροφή των καταθέσεων γίνεται με «βήμα σημειωτόν» και αυτό διότι οι Έλληνες εκφράζουν έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομία και αυτό παρά το γεγονός πως το τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται πλέον σταθερό και δυνατό και η προοπτική ενός Grexit δεν υφίσταται.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μειωμένες κατά 346 εκατ. ευρώ ήταν τον Οκτώβριο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, ενώ εκείνες των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων υποχώρησαν κατά 56 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκε στα 147,982 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα περιορίστηκαν στα 131,484 δισ. ευρώ, από 131,712 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων μειώθηκαν στα 107,696 δισ. ευρώ, από 107,653 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους διαμορφώθηκε σε 6,1% τον Οκτώβριο, έναντι 6,8% τον προηγούμενο μήνα.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια έτσι ώστε να τραύματα της κρίσης και των capital controls να επουλωθούν και οι τράπεζες να επανέλθουν στην προ κρίσης ομαλή κατάσταση λειτουργίας.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι πάνω από 100 δισ. ευρώ έκαναν «φτερά» από τις τράπεζες την χρονική περίοδο 2009 – 2018.