«Είναι μακέτο τούτο το έργο;». Με αυτό το ανεπανάληπτο σαρδάμ είχε προσπαθήσει πριν από κάμποσα χρόνια ο Κώστας Σημίτης να υπερασπιστεί τα «μεγάλα έργα» που είχαν γίνει επί πρωθυπουργίας του και τα οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε έργα φιγούρας και «μακέτες».

Μόνο που στις μέρες μας το… «μακέτο» γίνεται συνειδητή επιλογή από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε μετά πολλών βαΐων και ακόμη περισσότερων προεκλογικών κλάδων στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει έναν σταθμό που θα κάνει τουλάχιστον δύο χρόνια να δει τρένα.

Ναι, όπως το ακούτε.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως να εγκαινιάζει το Μετρό της Θεσσαλονίκης και έκανε και ανάλογες δουλειές ειρωνευόμενος μάλιστα όσους υποστηρίζουν ότι το έργο αργεί ακόμη να τελειώσει, παρότι αυτή ακριβώς είναι η αλήθεια.

Μόνο, που το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν έχει ακόμη συρμούς ούτε μπορεί να τεθεί σε λειτουργία.

Ούτε έχουν ολοκληρωθεί οι υπόλοιποι σταθμοί.

Αυτό που έγινε ήταν οι Συριζαίοι, του τρομερού Σπίρτζη προεξάρχοντος, αποφάσισαν να φτιάξουν την απόλυτη μακέτα, το απόλυτο έργο-βιτρίνα.

Αντί να προχωρήσουν τον κορμό του έργου, να βάλουν τους συρμούς, να τεστάρουν τις ράγες, προτίμησαν να ρίξουν φράγκα και δυνάμεις για να ολοκληρώνουν έναν σταθμό, μόνο έναν σταθμό, για να μπορεί, λέει, να βλέπει ο κόσμος πώς θα είναι το μετρό, όταν με το καλό ολοκληρωθεί, αν βέβαια ποτέ ολοκληρωθεί.

Κάνουν προεκλογικά εγκαίνια σε ένα έργο που σίγουρα δεν θα ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές, μόνο και μόνο για να κάνουν το κομμάτι τους, να πουν τις απαραίτητες δηλώσεις, να βγάλουν φωτογραφίες και να βρει ευκαιρία ο Τσίπρας να κάνει δηλώσεις ως «πρωθυπουργός που παράγει έργο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Τσίπρα πουλάει «μαγικές εικόνες» για πραγματικότητα.

Για την ακρίβεια είναι ειδική σε αυτό.

Ανακοίνωσε το «τέλος των μνημονίων» την ώρα που στην πραγματικότητα συνυπέγραφε τη διαιώνισή τους για δεκαετίες.

Ανακοίνωσε τη μη μείωση των συντάξεων για τους παλιούς συνταξιούχους, την ώρα που εφάρμοζε μεγάλες μειώσεις για όλους τους υπόλοιπους.

Μιλά για «κοινωνικό μέρισμα» κάθε χρόνο, την ώρα που επιβάλλει πολύ μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη για όλους.

Περηφανεύεται για τη μικρή μείωση της ανεργίας, την ώρα που γενικεύεται η μερική απασχόληση.

Νοιάζεται, υποτίθεται για τη νεολαία, αλλά οι νέοι εξακολουθούν να μεταναστεύουν μαζικά.

Καταγγέλλει όλους τους άλλους για διαπλοκή, αλλά η ίδια χαρίζει εκατομμύρια στον κάθε Λαυρεντιάδη.

Λέει ότι εκπροσωπεί την αριστερά, ενώ στην πραγματικότητα εφαρμόζει στην πράξη το νεοφιλελευθερισμό.

Τι πιο φυσιολογικό για αυτή την κυβέρνηση να φτιάξει ένα σταθμό χωρίς τρένα και ένα Μετρό στη Θεσσαλονίκη χωρίς συρμούς;

Ούτως ή άλλως, το βασικό είναι η «εικόνα», το «αφήγημα», οι ωραίες φωτογραφίες του Τσίπρα, τα στημένα ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα σχετικά άρθρα στο Documento, την ΕΦΣΥΝ και το left.gr και φυσικά η αναπαραγωγή μαζικά στο διαδίκτυο του σχετικού υλικού από τα συριζοτρόλ.

Οι υπόλοιποι απλώς αναμείνατε στο… σταθμό σας. Σε δυο χρόνια μπορεί και να περάσει το τρένο.

Και αξιοποιείστε το χρόνο της αναμονής για αναλογιστείτε τι κάνατε λάθος και σήμερα η κυβέρνηση του Τσίπρα και του Καμμένου σας αντιμετωπίζει σαν ηλίθιους.