Το νέο τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα, έξω από το ναό του Αγίου Διονυσίου, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Τόσο για το χώρο που επιλέχτηκε ως στόχος, όσο και για την απουσία οποιασδήποτε προειδοποίησης. Μπορεί η ισχύς της βόμβας να ήταν μικρή, όπως λέει η αστυνομία, αλλά αν δεν είχε εντοπιστεί εγκαίρως, ο τρόπος που τοποθετήθηκε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δράστες αδιαφορούσαν για τις συνέπειες.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης, ότι πέρα από τις τρομοκρατικές ομάδες που γνωρίζαμε ως τώρα, εμφανίζονται νέοι μιμητές τους, πρόθυμοι να ακολουθήσουν τα βήματα τους. Είμαστε δυστυχώς η μόνη χώρα στον πολιτισμένο κόσμο, που οι τρομοκράτες, αντί να μειώνονται αυξάνονται και πληθύνονται. Από τις επιθέσεις με μολότοφ και τις εκρήξεις βίας, που παραμένουν πάντα στην ημερήσια διάταξη, κάποιοι ενθαρρυμένοι από την ανοχή που υπάρχει, περνούν με μεγάλη ευκολία στο επόμενο βήμα.

Είναι εμφανές πια ότι οι εκ των υστέρων δηλώσεις αποτροπιασμού για τις βομβιστικές επιθέσεις δεν αρκούν. Είναι επιεικώς απαράδεκτο η πολιτική και επιχειρησιακή ηγεσία της αστυνομίας, να τρέχει μονίμως κατόπιν εορτής και να μην υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Γιατί η ανοχή και η αδυναμία αντιμετώπισης του φαινομένου, αφενός συντελούν στη διαιώνιση του και αφετέρου σπρώχνουν διάφορους περιθωριακούς ανεγκέφαλους να ενταχθούν στα σκοτεινά κυκλώματα της τρομοκρατίας.

Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση από τη μια να δείχνει εξαιρετική ευαισθησία για τα δικαιώματα του Κουφοντίνα και από την άλλη να αδιαφορεί για τα δικαιώματα ασφάλειας των πολιτών. Από τύχη χθες υπήρξαν μόνο δύο ελαφρά τραυματίες, όπως και πριν λίγες μέρες στο Σκάϊ.Όμως είναι εμφανές πια ότι οι βομβιστές αδιαφορούν, αν θα υπάρξουν θύματα από τις βομβιστικές επιθέσεις τους.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο. Η ανοχή, η ανικανότητα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας πρέπει επιτέλους να τελειώνει. Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους: Είτε πρόκειται για την ηγεσία του υπουργείου, είτε για την ηγεσία της αστυνομίας. Διαφορετικά θα είναι συνένοχοι για ότι θα συμβεί από εδώ και πέρα…

ΤΟ ΒΗΜΑ