Στην παράταση του ισχύοντος πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας για δύο μήνες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, αναφορικά με το νέο καθεστώς που θα ισχύει από εδώ και στο εξής.
Για το θέμα ενημέρωσε την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες υπογράμμισαν στον κ. Τσίπρα την αναγκαιότητα εισαγωγής δικλίδων ασφαλείας, ώστε να μην κρύβονται πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Επιπλέον, ζήτησαν την εφαρμογή χαμηλότερων ορίων ως προς το εισόδημα και την αξία της πρώτης κατοικίας για την εξασφάλιση της προστασίας της.
Με βάση ορισμένες πηγές, δεν έχει αναφορά σε συγκεκριμένα ποσά, ωστόσο έγινε σαφές ότι τα νέα όρια θα είναι μειωμένα σε σχέση με τα ισχύοντα.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης σημείωσε ότι «είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και είχαμε μια θετική προσέγγιση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος. Είμαστε σε σωστό δρόμο».
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.
Η ανακοίνωση του Μαξίμου
Σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνεται ότι στη συνάντηση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με την ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε:
– Η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.
– Η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.