Την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο του 2019, τα προβλεπόμενα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη χώρα μας, προανήγγειλαν σήμερα, Πέμπτη, πηγές του υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, αυτό προϋποθέτει ότι η τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 09 Ιανουαρίου του 2019, θα κυλήσει ομαλά.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα τις διπλωματικές πηγές, ως τον Μάιο θα έχει επικυρωθεί και το πρωτόκολλο εισδοχής του ΝΑΤΟ από τη χώρα μας αφού όπως επισήμαναν χαρακτηριστικά: «δεν θα αφήσουμε εκκρεμότητες στη ΝΔ. Έχουμε διπλή πλειοψηφία και για τις Πρέσπες και για ψήφο εμπιστοσύνης αν χρειαστεί».

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι αλλαγές που υιοθετήθηκαν στο Σύνταγμα των Σκοπίων ικανοποιούν την ελληνική πλευρά.

Αναφορικά με το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, διπλωμάτες ανέφεραν ότι έχουν ενταθεί οι προσπάθειες ώστε αυτό να διεξαχθεί μέσα στον πρώτο μήνα του νέου έτους.

Για το επίπεδο των ελληνοτουρκικών αλλά και τουρκοαμερικανικών σχέσεων, επισημάνθηκε ότι η στάση των ΗΠΑ προς την Τουρκία, είναι ξεκάθαρη καθώς η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι αν προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S400 θα υπάρξουν κυρώσεις.

Για τις διμερείς σχέσεις οι ίδιες πηγές ανέφεραν: «Δεν είναι καλό να έχεις μια εχθρική Τουρκία. Δεν προκαλούμε, αλλά δεν θα ανεχθούμε σε δικό μας έδαφος κατάληψη».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους διαπιστευμένους διπλωματικούς συντάκτες.