Οζερσάι : Προαναγγέλλει αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι, «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπουργό εξωτερικών» στα κατεχόμενα, δεν μπορεί να ετοιμασθεί το έγγραφο για τους όρους αναφοράς μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού δεν υπάρχει ούτε κοινό όραμα.

Δεν πρέπει να βάζουμε το άλογο μπροστά από την άμαξα, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, λέγοντας πως το έγγραφο για τους όρους αναφοράς, που επρόκειτο να ετοιμάσει η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν μπορεί να είναι έτοιμο ενώ λείπει το κοινό όραμα και δεν υπάρχει σύγκλιση των πλευρών στο τί θα διαπραγματευτούν.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» προέβη σε αυτή τη δήλωση για την αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στην οποία ήταν καλεσμένος. «Είχα πει ότι τα ΗΕ δεν θα βγάλουν λαγό από το καπέλο (να κάνουν μαγικά), αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση», τόνισε.

Δεν μπορεί να ετοιμασθεί το έγγραφο

Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι, δεν μπορεί να ετοιμασθεί το έγγραφο για τους όρους αναφοράς μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού δεν υπάρχει ούτε κοινό όραμα, ούτε σύγκλιση στο τί θα διαπραγματευτούν οι πλευρές αν αρχίσει μια διαδικασία συνομιλιών. «Γι’ αυτό δεν πρέπει να βάζουμε το άλογο μπροστά από την άμαξα», ανέφερε.

Το πρόβλημα, είπε, είναι ότι επικεντρωνόμαστε στο να βγει ένα έγγραφο από το οποίο, στο τέλος της ημέρας, ο καθένας θα καταλαβαίνει ό,τι θέλει, μη λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές σκέψεις που υπάρχουν στο τί θα τύχει διαπραγμάτευσης. Και αυτό, ο ίδιος, το θεωρεί λάθος προσέγγιση.

Ο κ. Οζερσάι που μίλησε για σημαντικές πολιτικές αλλαγές οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως με προσωπικές ατζέντες ηγετών, επικαλέστηκε τον μύθο του Σίσυφου, αναφερόμενος στο Κυπριακό.

Για 50 χρόνια, είπε, όπως ο Σίσυφος, στο Κυπριακό ο βράχος βγαίνει στην κορυφή του βουνού και στη συνέχεια πέφτει και πάλι κάτω, υπογραμμίζοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι, ακόμα και αν δεν μας αρέσει, να προβούμε σε ρεαλιστική ανάλυση.

«Δεν ευνοεί το περιβάλλον»

Αναφέρθηκε δε στο Brexit, λέγοντας ότι η Αγγλία, που είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις, βρίσκεται στη δύνη μιας συζήτησης για το που θα βρίσκεται μετά την έξοδο από την ΕΕ και διερωτήθηκε τι ρόλο θα έχει στο Κυπριακό, στο οποίο πάντα οι Βρετανοί είχαν ρόλο.

Οι ευρωεκλογές το 2019, συνέχισε, είναι πολύ σημαντικές για μια σειρά από χώρες, όπως τη Γαλλία, την Ελλάδα και τη Γερμανία, θεωρώντας ότι την ερχόμενη χρονιά κάθε κυβέρνηση θα επικεντρωθεί περισσότερο στα του οίκου της. Και στην Τουρκία, συνέχισε, οι τοπικές εκλογές το 2019 είναι πολύ σημαντικές, ενώ οι εξελίξεις στη Συρία είναι πολύ γρήγορες.

Γι’ αυτό διερωτήθηκε, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, «πραγματικά μπορούμε να πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη να λύσουμε το Κυπριακό; Εγώ δεν είμαι βέβαιος».

Κατά τον κ. Οζερσάι, ακόμα και εντός των δύο κοινοτήτων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά το κοινό όραμα, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι το ΑΚΕΛ έχει διαφορετικό όραμα από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και έχει αποσύρει τον εκπρόσωπό του από την διαπραγματευτική ομάδα.

«Να ξεκαθαρίσουμε εάν μιλάμε για το ίδιο πράγμα»

Η Λουτ, συνέχισε ο «υπεξ», ήρθε στην Κύπρο εν μέσω αυτού του κλίματος και, χωρίς να αναφερθεί σε κοινό όραμα, είπε ότι θα ετοιμάσει το έγγραφο για τους όρους αναφοράς μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Κατ’ εμένα σίγουρα δεν υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα. Ωστόσο την ερχόμενη χρονιά, μετά που θα περάσουν τα γεγονότα που ανέφερα (ευρωεκλογές, Brexit, τοπικές εκλογές στην Τουρκία), ακόμα και εάν υπάρξει διαφορετικό σκηνικό, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι απευθείας τους όρους αναφοράς, αλλά εάν έχουμε ή όχι κοινό όραμα» είπε.

Επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιμείνει στο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις αφού ξεκαθαρίσει πρώτα ότι υπάρχει κοινό όραμα. Και αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσει πρώτα, είπε, είναι εάν εμείς οι ίδιοι θέλουμε πράγματι έναν συνεταιρισμό και εάν, μιλώντας για συνεταιρισμό, εννοούμε το ίδιο πράγμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε επίσης
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk