Οργή και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια νέα τάση στην Ινδονησία, με κάποιες εθελόντριες οι οποίες έβγαζαν selfie με φόντο τα πτώματα του φονικού τσουνάμι που χτύπησε τη χώρα και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 400 ανθρώπους.

Με χρωματιστές μαντίλες, το σήμα της ειρήνης που σχημάτισε μία από τις κοπέλες με τα δάχτυλά της, αλλά και με χαμόγελα, η Solihat και τρεις φίλες της έβγαλαν selfie με φόντο ό,τι απέμεινε από την πολύνεκρη καταστροφή.

«Η φωτογραφία που έχει αναρτηθεί στο Facebook είναι απόδειξη ότι είμαστε πραγματικά εδώ και παρέχουμε βοήθεια», τονίζει η 40χρονη Solihat στο Guardian.

«Παρά το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι βλέπουν τη selfie ως κάτι ρηχό, η ασυνήθιστη αυτή κίνηση έχει βάθος. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν φωτογραφίες καταστροφής συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε καλύτερη θέση από κάποιους άλλους. Οι εικόνες της καταστροφής συγκεντρώνουν περισσότερα “Μου αρέσει”. Ίσως επειδή υπενθυμίζει στους ανθρώπους να είναι ευγνώμονες».

Όταν ρωτήθηκε αν ήταν σκόπιμο να τραβούν selfie μπροστά από ένα ποτάμι που θα μπορούσε να κρύβει σορούς, η Solihat δήλωσε: «Εξαρτάται από την πρόθεσή σας. Εάν θεωρείτε τις selfies για επίδειξη, τότε μην το κάνετε. Αλλά αν το κάνετε για να μοιραστείτε τη θλίψη με άλλους ανθρώπους, είναι εντάξει».

Η Valentina Anastasia, 18 ετών, από την κεντρική Ιάβα, δεν απογοητεύθηκε από την απόφασή της να φύγει από την Τζακάρτα όπου ήταν σε διακοπές και να κάνει το ταξίδι τριών ωρών στο Banten. «Θέλω να δω την καταστροφή και τους πληγέντες», είπε.

Όταν ρωτήθηκε πόσες selfie είχε τραβήξει στην περιοχή απάντησε: «Πολλές! Για τα κοινωνικά μέσα, τις ομάδες του WhatsApp … ».