Ο Ερντογάν «διαβεβαίωσε» τον Τραμπ ότι θα εξοντώσει το Ι.Κ

Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία

Ο Ταγίπ Ερντογάν «διαβεβαίωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναλάβει να εξοντώσει ό,τι μένει από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στην Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή και αυτήν την «διαβεβαίωση» ο αμερικανός πρόεδρος θεώρησε αξιόπιστη και χρήσιμη να την επαναλάβει παρεμβάλλοντάς την στην πολεμική που έχει δημιουργήσει στην Ουάσινγκτον η αιφνίδια απόφασή του.

«Ο πρόεδρος @RT_Erdogan της Τουρκίας μού έδωσε διαβεβαιώσεις με πολύ ισχυρές εκφράσεις ότι θα ξεριζώσει ό,τι απομένει από το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία. Τα στρατεύματά μας επιστρέφουν στην πατρίδα!», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ διευκρινίζοντας ότι είναι πεπεισμένος πως ο ομόλογός του είναι ικανός να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
Προφανώς ο Τραμπ έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ερντογάν, κατά την διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αποφύγουν το κενό εξουσίας στην Συρία μετά την αμερικανική αποχώρηση.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διασφαλίσουν τον συντονισμό ανάμεσα σε στρατιωτικούς, διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους των χωρών τους για να αποφύγουν το κενό εξουσίας που είναι πιθανόν να καταλήξει στην εκμετάλλευση της αμερικανικής αποχώρησης και της μεταβατικής φάσης στην Συρία», αναφέρει η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της.
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη στον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της απόφασης αυτής» για την αποχώρηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση το συντομότερο δυνατόν των 2.000 αμερικανών στρατιωτικών που έχουν αναπτυχθεί στην βορειοανατολική Συρία, όπου πολεμούν μαζί με τις δυνάμεις του αραβοκουρδικού συνασπισμού, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών.

Δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη ο Ερντογάν

Ο επερχόμενος υπηρεσιακός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη σχετικά με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία, ακόμη και μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας αλλά και υψηλόβαθμου Αμερικανού διπλωμάτη που είχε την ευθύνη των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, μεταδίδει το ABC News.
“Υπάρχει κάποια πιθανότητα ο πρόεδρος να αλλάξει γνώμη αντιστρέφοντας την πορεία των εξελίξεων;” ρώτησε ο Τζόναθαν Καρλ που καλύπτει τον Λευκό Οίκο για λογαριασμό του ABC News, στην εκπομπή “This Week” όπου χθες ήταν καλεσμένος ο Μαλβέινι. “Όχι. Νομίζω ότι ο πρόεδρος έχει δηλώσει από την αρχή ότι δεν επιθυμεί την παραμονή μας στην Συρία για πάντα. Βλέπετε τώρα το αποτέλεσμα, μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς,” απάντησε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk