• Αναζήτηση
 • Βαρκελώνη: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας

  Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου ένα χρόνο μετά τις τοπικές εκλογές

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές μιας ανεξάρτητης Καταλονίας διαδήλωσαν χθες το βράδυ στους δρόμους της Βαρκελώνης με αφορμή την απόφαση της Μαδρίτης να πραγματοποιήσει στην πρωτεύουσα της Καταλονίας τη συνεδρίαση του υπουργικού της συμβουλίου. Για πολλούς Καταλανούς η παρουσία του ισπανών υπουργών στην πόλη, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις τοπικές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου του 2017 που επέβαλε η Μαδρίτη στην Καταλονία, αποτελούσε «πρόκληση» και έτσι κατέβηκαν, για μια ακόμα φορά, μαζικά στους δρόμους φωνάζοντας «ανεξαρτησία, ανεξαρτησία». Οι διαδηλώσεις κύλησαν ως επί το πλείστον ειρηνικά. Λίγες ώρες νωρίτερα όμως δεν έλειψαν οι βίαιες αντιπαραθέσεις σκληροπυρηνικών αυτονομιστών και δυνάμεων ασφαλείας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 60 άνθρωποι.

  Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο κοινωνικός λειτουργός Ζορντί Ντομένες: «Περάσαμε μια μακρά περίοδο διαδηλώσεων και διαμαρτυριών. Και τώρα η προκλητική απόφασης της Μαδρίτης αξίζει μια ειρηνική απάντηση από τον τοπικό πληθυσμό». Την στάση της ισπανικής κυβέρνησης καταδικάζει και ο συνταξιούχος Ραμόν Ρουίς εξηγώντας το γιατί: «Η απόφαση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εδώ στη Βαρκελώνη, προκαλεί. Πόσο μάλλον που σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές στην Καταλονία που ανέδειξαν νικητές τους υποστηρικτές της απόσχισης, οι οποίοι όμως δεν είναι σε θέση να αναλάβουν καθήκοντα, μιας και βρίσκονται στη φυλακή».

  Κλίμα αποκλιμάκωσης και διάλογο επιδιώκει ο Σάντσεθ

  Για να ελεγχθούν οι κινητοποιήσεις στην Βαρκελώνη, αλλά και για να διασφαλιστεί η διεξαγωγή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, περισσότεροι από 9.000 αστυνομικοί τοποθετήθηκαν σε νευραλγικά σημεία της πόλης. Σε αντίθεση πάντως με την κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της αποκλιμάκωσης έναντι της Καταλονίας. Την Πέμπτη συναντήθηκε για δεύτερη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του με τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Κιμ Τόρα. Στη συνέχεια οι δύο πολιτικοί εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν έναν «εποικοδομητικό διάλογο» και αναζητούν απάντηση στο αίτημα των Καταλανών για περισσότερη αυτονομία.

  Μια επίλυση της διένεξης Μαδρίτης-Βαρκελώνης ωστόσο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Κυρίως λόγω των 18 καταλανών πολιτικών και ακτιβιστών, οι οποίοι μέσα στο επόμενο διάστημα θα καθίσουν στο εδώλιο ισπανικού δικαστηρίου για να λογοδοτήσουν για εξέγερση, υποδαύλιση παθών και υπεξαίρεση. Οι κατηγορούμενοι απειλούνται με βαριές ποινές.

  dpa, rtr

  Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Η Mykonian μεταφορά Brancusi Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής δοκίμασε ένα μικρό κομμάτι από το περουβιανής προέλευσης φιλέτο του. Τον παρακολουθούσα μέσα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk