Υστερα από περίπου έναν μήνα αποκαλύψεων από τα μέσα ενημέρωσης για το σκάνδαλο των υπέρογκων χρεών της εταιρείας ELFE προς τη ΔΕΠΑ και σιωπής από την πλευρά της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί εμφανίστηκαν την Παρασκευή στη Βουλή και μίλησαν για το θέμα. «Τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία» είπε ο Γιώργος Σταθάκης. «Ποιος αύξησε το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ που σήμερα χρωστά 120 εκατ. ευρώ; Το 2015 το χρέος ήταν 89 εκατ. ευρώ συν 7,2% οι τόκοι υπερημερίας γίνονται 96 εκατ. ευρώ. Το 2018 ήταν 110 εκατ. ευρώ. Αρα το χρέος αυξήθηκε από το 2015 ως σήμερα ακριβώς 12 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το «μεγάλο σκάνδαλο» ELFE – ΔΕΠΑ» αποφάνθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μίλησε για fake σκάνδαλα κατασκευασμένα από τη ΝΔ. «Το θέμα για την κυβέρνηση δεν ήταν η ΔΕΠΑ. Για εμάς ήταν θέμα εργαζομένων σε μια παραγωγική δραστηριότητα, ασχοληθήκαμε όπως κάναμε και σε άλλες περιπτώσεις, ΛΑΡΚΟ, Ναυπηγεία, Μαρινόπουλος». Οσο για το σχέδιο ανταλλαγής ακινήτων της ELFE με χρέος, «δεν υπήρξε ποτέ απόφαση κυβερνητικού οργάνου. Οι συζητήσεις ήταν στη σφαίρα της ανταλλαγής απόψεων, που σημαίνει ότι η όποια ιδέα δεν είχε ωριμάσει».

Σφυροκόπημα από
τη ΝΔ στη Βουλή

Αυτή ήταν σε αδρές γραμμές η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης στην επίθεση που δέχθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι προκάλεσαν με επίκαιρη επερώτησή τους τη συζήτηση στη Βουλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση προσήλθε στη συζήτηση με τους δύο αντιπροέδρους της, Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνι Γεωργιάδη, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Μάκη Βορίδη και Νίκο Δένδια και με αρκετούς βουλευτές, οι οποίοι μίλησαν για «καραμπινάτο σκάνδαλο» και προανήγγειλαν προανακριτική επιτροπή και Ειδικό Δικαστήριο.

Η παράθεση των επιχειρημάτων των δύο πλευρών αποκτά νόημα μόνο αν τοποθετηθεί στο σωστό πλαίσιο.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής