Η εκλογή της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ στην κεφαλή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στις αρχές Δεκεμβρίου θεωρήθηκε νίκη της απερχόμενης προέδρου του κόμματος Ανγκελα Μέρκελ. Ηταν η διάδοχος που είχε τις ευλογίες της καγκελαρίου και σήμερα είναι η επικρατέστερη για να τη διαδεχθεί στην Καγκελαρία, όταν πραγματοποιηθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές το 2021.

Οι γερμανοί σχολιαστές μοιάζουν βέβαιοι ότι η ηγεσία της ΑΚΚ, όπως την αποκαλούν από τα αρχικά του ονόματός της, θα αποτελέσει συνέχεια του μετριοπαθούς στυλ της Μέρκελ αλλά και βελτίωση των μειονεκτημάτων της. Οπως και η καγκελάριος, η ΑΚΚ είναι μια μετριόφρων προσωπικότητα που προτιμά να αναζητεί δημόσια τη συναίνεση από το να πολώνει το κλίμα.

Διαφορές ουσίας

Ομως ο δημοσιογράφος Πολ Χόκενος από το Βερολίνο πιστεύει ότι η ΑΚΚ μπορεί να μοιάζει με τη Μέρκελ στο στυλ αλλά διαφέρει στην ουσία. Και αυτό θα κάνει τη διαφορά, γράφει στο «Foreign Policy».

Η ΑΚΚ πιστεύεται ότι θα εξουδετερώσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), όπως έκανε και η Μέρκελ αντιγράφοντας μερικές από τις πολιτικές του και φθάνοντάς το στο σημερινό 15% στις δημοσκοπήσεις. Εν τω μεταξύ, η ταυτότητα της ΑΚΚ ως μιας πιστής καθολικής από την πρώην Δυτική Γερμανία θεωρείται ότι θα επουλώσει τις διαφορές εντός του CDU και ίσως σταματήσει τις διαρροές προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που έχει διευρύνει το ποσοστό της από το 12,6% στις εκλογές του 2017 στο 18% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι (ασαφείς) πολιτικές της ΑΚΚ είναι δημοφιλείς ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες αλλά και στους Πράσινους, όπου μάλιστα την αντιμετωπίζουν πιο θετικά απ’ όσο στο ίδιο της το κόμμα (65% αποδοχή στους Πράσινους έναντι 62% στο CDU, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του «Der Spiegel»). Με τέτοια αποδοχή, η ΑΚΚ θα μπορούσε να εξουδετερώσει και τους Πράσινους όπως έκανε η Μέρκελ με το SPD.

«Αν το CDU εκλέγει γυναίκα πρόεδρο, και μάλιστα δύο φορές συνεχόμενα, δείχνει ότι όλα τα κόμματα μπορούν αλλά δεν το κάνουν» είπε στο «Foreign Policy» μέλος των Πρασίνων από το Βερολίνο.

Το AfD και οι αριστεροί

Την ίδια στιγμή, πολλοί Χριστιανοδημοκράτες ελπίζουν ότι η ΑΚΚ, που είναι κοινωνικά συντηρητική, μπορεί να χρησιμοποιήσει την καθολική της πίστη για να κερδίσει τους υπερδεξιούς ψηφοφόρους. Ωστόσο, οι ίδιες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι έχει αποδοχή στους αριστερούς δείχνουν και ότι την απορρίπτουν κατηγορηματικά οι ψηφοφόροι του AfD – μόνο το 4% την αντιμετωπίζει θετικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του «Der Spiegel». Δεδομένων των συντηρητικών απόψεων της ΑΚΚ, γιατί δεν καταφέρνει να προσελκύσει ψηφοφόρους του AfD; Ο Πολ Χόκενος θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στον μισογυνισμό τους. Το AfD είναι το πιο ανδροκρατούμενο απ’ όλα τα γερμανικά κόμματα. Στις εκλογές του 2017, οι άνδρες ψηφοφόροι του ήταν διπλάσιοι από τις γυναίκες ενώ στην πρώην Ανατολική Γερμανία ήταν ακόμη περισσότεροι.

«Από την αρχή, υπήρχε μίσος σε ορισμένους κύκλους για την Ανγκελα Μέρκελ, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με τις πολιτικές της… Το μίσος των τριών τελευταίων ετών προς τη Μέρκελ είχε, κατά την άποψή μου, να κάνει τόσο με το ότι είναι γυναίκα όσο και με την αμφισβήτηση της μεταναστευτικής πολιτικής της» σχολίασε στην «Die Welt» η αρθρογράφος Σουζάν Γκάσκε.

CDU και ανοίγματα

Η ΑΚΚ κάνει ήδη ανοίγματα στο AfD, δηλώνοντας ότι θα αρχίσει να διαβουλεύεται με τους πολέμιους της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αρχικά όμως, θα επικεντρωθεί στο να ενώσει το CDU ύστερα από την εκλογή της στην προεδρία του κόμματος με μικρή διαφορά από τους πιο συντηρητικούς αντιπάλους της. Στη συνέχεια, μπορεί ακόμη και να καταργήσει μερικές από τις κεντρώες πολιτικές της Μέρκελ.

Η Αριστερά αποδέχεται την ΑΚΚ σήμερα, με βάση την «ασαφώς ανοιχτόμυαλη και συναινετική εικόνα που προβάλλει», γράφει το «Foreign Policy». «Κατά βάθος όμως είναι κοινωνικά συντηρητική και όταν βάλει τη σφραγίδα της στην ηγεσία του CDU, αυτό θα φανεί. Οι ψηφοφόροι των Πρασίνων είναι απίθανο να στραφούν σε ένα CDU σκληρό ως προς τη μετανάστευση, τους πρόσφυγες και την πολιτική ασύλου».

Μια σκληρότερη γραμμή της ΑΚΚ σε αυτά τα ζητήματα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Αυτό συνέβη με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος βάλθηκε εφέτος να περιορίσει τη μετανάστευση και κόντεψε να διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό με το SPD. Εν τω μεταξύ, όσο καταφερόταν εναντίον των μεταναστών τόσο μεγάλωνε το ποσοστό του AfD στις δημοσκοπήσεις.