«Eίναι ντροπή σας να λέτε ότι είναι φίλος του πρωθυπουργού ή του Φλαμπουράρη κάποιος που βρέθηκε το 2015 να είναι δίπλα μας και να βγάζει φωτογραφίες», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας αναφορικά με τα πυρά που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου για τον ρόλο και την εμπλοκή του Μανώλη Πετσίτη στην υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE. Οι τέσσερις επερωτώμενοι υπουργοί της κυβέρνησης που κλήθηκαν από την ΝΔ να δώσουν εξηγήσεις στο πλαίσιο της επερώτησης που συζητήθηκε στην Βουλή, απέφυγαν να αναφερθούν στο όνομα και τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Μανώλης Πετσίτης, για τον οποίο είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης: «Γύρω γύρω όλοι -Λαυρεντιάδης, Αρτεμίου, Παππάς- και στη μέση ο Μανώλης…». Μόνο προς το τέλος της συζήτησης και αφού είχαν προκληθεί πολλές φορές από τους βουλευτές της ΝΔ οι υπουργοί, ο κ. Φλαμπουράρης αναφέρθηκε στο θέμα Πετσίτη.

Την ίδια στιγμή, τον δρόμο του Ειδικού Δικαστηρίου έδειξε η ΝΔ στην κυβέρνηση κατά την συζήτηση της επερώτησης του κόμματος για την πολύκροτη υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE «αναφορικά με τη δράση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρου Κιτσάκου και το “αόρατο χέρι” που προκάλεσε ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων στη ΔΕΠΑ». Ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης απείλησε με Ειδικό Δικαστήριο τους υπουργούς που λόγω αρμοδιότητας εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ προανήγγειλε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση.  «Είναι νομικά και πολιτικά αδύνατον να μην πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο για αυτή την υπόθεση. Θα πάτε οπωσδήποτε», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως «όταν αλλάξουν οι πλειοψηφίες αναγκαστικά θα προσκληθεί ο κ. Κιτσάκος στη Βουλή, θα πει αυτά που λέει στα κανάλια και μετά θα έρθει ο ειδικός ανακριτής του Ειδικού Δικαστηρίου και θα πάτε να εξηγήσετε ό,τι πρέπει και μετά ό,τι κρίνει η Δικαιοσύνη».

Αλλά και ο βουλευτής του κόμματος Μ. Βορίδης προανήγγειλε προανακριτική επιτροπή και Ειδικό Δικαστήριο. Όπως είπε, «η αρμοδιότητα της Βουλής εξαντλείται στις αποχρώσες  ενδείξεις, από κει και πέρα το λόγο έχει το Ειδικό Δικαστήριο γι’ αυτό σας προτρέπω να οργανωθείτε υπερασπιστικά».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη δεν είναι ένα εικαζόμενο, αλλά ένα καραμπινάτο σκάνδαλο». «Ένα σκάνδαλο για το οποίο έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις. Η κυβέρνηση καλείται να απολογηθεί και οι υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διόρισε Γενικό Διευθυντή στη ΔΕΠΑ πρώην υπάλληλο του Λαυρεντιάδη, και συγκεκριμένα τον πρώην Γενικό Διευθυντή της εταιρίας που έχει τα μεγαλύτερα χρέη στη ΔΕΠΑ (ELFE), τον κ. Κιτσάκο, ο οποίος διώκεται σήμερα από τη Δικαιοσύνη για κακουργηματική απιστία για τις μεθοδεύσεις του στο συγκεκριμένο θέμα». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση «ότι επιχειρήθηκε παράνομη ανταλλαγή ακινήτων που ήταν δεσμευμένα για ξέπλυμα χρήματος» και ότι «τα ακίνητα αυτά κοστολογήθηκαν 10 φορές πάνω από την αξία τους, από 9 εκατομμύρια 90, με προφανή οφέλη για την πλευρά Λαυρεντιάδη».

«Δεν σας κατηγορούμε πλέον εμείς, αλλά σας κατηγορεί ο ίδιος ο Κιτσάκος, και μάλιστα σε συνέντευξη τύπου, ότι όλα αυτά που έκανε δεν τα έκανε μόνος του, αλλά με εντολές υπουργών. Και μάλιστα αυτά που λέει φαίνεται ότι τα έλεγε και όταν ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και προκύπτουν από τα πρακτικά της ΔΕΠΑ. Ότι έπαιρνε, δηλαδή, εντολές από υπουργούς για να τα κάνει όλα αυτά», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Αναφέρθηκε δε και στην υπόθεση Πετσίτη, τον «πρώην συμμαθητή και συνεργάτη του Νίκου Παππά, και πρωταγωνιστή σε φωτογραφίες δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα», ο οποίος, «σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κιτσάκου, καθ’ όλη τη διετία 2016 – 2017 που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις αυτές, ο κ. Μανώλης Πετσίτης επισκέπτεται επανειλημμένως την ΔΕΠΑ και τον ίδιο τον κ. Κιτσάκο, ως “εκπρόσωπος των υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου”». Περίοδο μάλιστα κατά την οποία, όπως ανέφερε, «ο κ. Πετσίτης αμείβεται μόνο από τα Ελληνικά Λιπάσματα με ποσά που φτάνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ!». «Είναι φοβερή η ανέλιξη του κ. Πετσίτη αν σκεφτεί κανείς ότι, έως και το 2014, φέρεται να εργαζόταν ως σερβιτόρος σε πιτσαρία με ετήσιες απολαβές λιγότερες από 5 χιλιάδες ευρώ!», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Επίσης, ανέδειξε άλλη μια πτυχή της υπόθεσης η οποία προκύπτει από μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank, στην οποία η ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη, οφείλει χρήματα. Σε αυτήν όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «καταγγέλλεται ο Λαυρεντιάδης για “παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση” με την δημιουργία εικονικών εταιριών στην οποία πέρασαν περιουσιακά στοιχεία της ELFE, που έγινε ουσιαστικά κουφάρι εταιρείας για να αποφύγει να πληρώσει τα χρέη της».

Απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης έκανε λόγο για «φαντασιακό σκάνδαλο» αφού, όπως ανέφερε, το χρέος της ELFE προς την ΔΕΠΑ αυξήθηκε επί ΝΔ. Όπως υποστήριξε, το 2011 ήταν 40 εκ. και το 2015 όταν ανέλαβε ο κ. Κιτσάκος ήταν 89 εκ., που με επιτόκιο υπερημερίας 7,2% έγινε 96 εκ., το 2017 103 εκ. και το 2018 110 εκ. Σε αυτό προστέθηκε χρέος 12 εκ. επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά την μη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην ELFE, είπε ότι αποφασίστηκε το 2014 επί ΝΔ, καθώς υπήρχε η βούληση της τότε κυβέρνησης Σαμαρά «όπως εξευρεθεί λύση». Επίσης, υπεραμύνθηκε των χειρισμών που έγιναν επί υπουργίας Σκουρλέτη προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ΔΕΠΑ και παράλληλα να βρεθεί λύση που να διευκολύνει την λειτουργία των Ελληνικών Λιπασμάτων και των εργαζομένων τους. Ενώ για την μη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου επικαλέστηκε σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Όσον αφορά την ανταλλαγή ακινήτων είπε ότι αυτή δεν διεξήχθη ποτέ διότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον αφού τα ακίνητα ήταν δεσμευμένα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης απέδωσε στην ΝΔ «ζωτική ανάγκη να πάει σε εκλογές με μια λίστα σκανδάλων ώστε να δημιουργήσει μια αντίρροπή εικόνα». «Το δράμα είναι ότι όποια πέτρα κι αν σηκώσουμε στην Ελλάδα κάτι δικό σας θα βρούμε από κάτω», είπε. Μάλιστα υποστήριξε ότι «δεν έπρεπε να έρθει αυτή η επερώτηση εδώ τουλάχιστον με αυτό το θέμα» και ρώτησε γιατί πριν τις συνεντεύξεις Κιτσάκου δεν έκανε η ΝΔ ούτε μια ερώτηση στην Βουλή για την ΔΕΠΑ. «Δεν υπάρχει θέμα σκανδάλου που να αφορά την κυβέρνηση. Υπάρχει όμως ένα κουβάρι νομικών περιπλοκών», είπε, ενώ αναφορικά με την μομφή ότι γνώριζαν οι υπουργοί της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «πρέπει να είναι κάποιος υπουργός για να γνωρίζει ότι η ΛΑΡΚΟ έχει χρέη, ότι η Χαλυβουργική χρωστούσε ρεύμα επί χρόνια και τώρα της κόπηκε;».

Ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι «δεν υπήρχε δική μου συμμετοχή στην διαχείριση της ΔΕΠΑ» και ότι η δική του συμμετοχή εξαντλείται στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην ELFE, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου σημείωσε ότι ότι «την στιγμή που φαίνεται ότι η ΝΔ διαψεύδεται για την πορεία της χώρας υπάρχει μια στρατηγική που όσο πλησιάζουμε στις εκλογές θα επιχειρείται να αποτυπωθεί ότι όλοι είμαστε ίδιοι, ότι δεν υπάρχουν διαφορές και να ξεχάσει ο κόσμος πώς φτάσαμε στην κρίση».