Οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους αποχώρησαν από το τελευταίο τους αστικό προπύργιο στη Συρία μετά από εβδομάδες εντατικών συγκρούσεων με κούρδους μαχητές οι οποίοι διέλυσαν ό,τι είχε απομείνει από την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης, εγείροντας ταυτόχρονα ερωτήματα σχετικά με τη μοίρα του ιδρυτή της Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Προ ημερών υποχώρησαν σε χωριά ανατολικά του Χατζίν έπειτα από αρκετές ημέρες αεροπορικών επιδρομών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επέτρεψαν στις κουρδικές πληρεξούσιες δυνάμεις να ισοπεδώσουν την πόλη ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και οι δυτικοί παρατηρητές προειδοποίησαν ότι οι μαχητές ίσως ανασυνταχθούν για μια αντεπίθεση. Η απελευθέρωση της πόλης σηματοδοτεί μεγάλη νίκη, μιας και το Ισλαμικό Κράτος απομένει πλέον χωρίς εδάφη.

Η πτώση του Χατζίν έρχεται αφότου ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους είχε για πολλούς μήνες τελματώσει εξαιτίας των ολοένα και περισσότερων πολιτικών προβλημάτων του επταετούς πολέμου στη Συρία και των πολυάριθμων παραγώγων του.

Η αντιπαλότητα μεταξύ δύο βασικών πρωταγωνιστών του πολέμου, Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, για το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε τους κούρδους πληρεξουσίους να ηγηθούν του αγώνα, ήταν βασικό στοιχείο του τέλματος, ενώ δημιούργησε φόβους ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούσε αυτή την αντιπαλότητα για να εδραιωθεί στην περιοχή έπειτα από πολλούς μήνες απωλειών.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και οι τουρκικές κινήσεις

Οι ανώτεροι ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης θεωρείται ότι κατάφεραν να καταφύγουν στη Χατζίν στη διάρκεια του καλοκαιριού και η Βαγδάτη θεωρούσε ότι είχε περάσει ένα εύλογο διάστημα έκτοτε, ώστε η πόλη να θεωρείται το τελευταίο αστικό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

Η γύρω επαρχία Ντέιρ Ελ Ζορ υπήρξε εξάλλου καίριας σημασίας για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους. Σχεδόν το 60% των εσόδων της οργάνωσης προερχόταν από πέντε κοντινές πετρελαιοπαραγωγικές πηγές τις οποίες οι Αμερικανοί βομβάρδιζαν επανειλημμένα.

Η επαρχία, ένα από τα λίγα μέρη που είχαν απομείνει οι τζιχαντιστές στο υπό κατάρρευση Χαλιφάτο, αποτελούσε βασικό κόμβο για τους μεταφορείς, τους οδηγούς του Αλ Μπαγκντάντι.

Σύμφωνα με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, ο τελευταίος βρίσκεται στο βόρειο ήμισυ της επαρχίας Ανμπαρ, την ώρα που η ηγετική δομή του Ισλαμικού Κράτους κατέρρευσε τα τελευταία δύο χρόνια, αφήνοντας τοπικούς ηγέτες και ορισμένα «κύτταρα» να δρουν χωρίς ανώτερη εκπαίδευση.

Στη Βορειοανατολική Συρία, επίκεντρο του αγώνα κατά της οργάνωσης, ο αριθμός των επιθέσεων σε περιοχές που είχαν εκκαθαριστεί από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των Κούρδων, ιδίως στην πόλη Ράκα που ήταν η de facto πρωτεύουσα του Χαλιφάτου, αυξήθηκε, όμως η ανθεκτικότητα της αμερικανο-κουρδικής συμμαχίας τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή διότι η Τουρκία ξεκινούσε αγώνα αφανισμού των Κούρδων.

Προ ημερών η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να στείλει στρατιώτες στη Βορειο-ανατολική Συρία, θέτοντας μία ακόμη πρόκληση στην αμερικανο-κουρδική συμμαχία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιγράψει την προγραμματισμένη κίνηση ως απαράδεκτη, αλλά η γείτονα αναφέρει ότι θα αψηφήσει τις επιθυμίες του συμμάχου του ΝΑΤΟ και σύντομα θα ξεκινήσει μια επιχείρηση με στόχο την απώθηση των Κούρδων στα συριακά εδάφη, σε μια σαφή υπονόμευση της πολιτικής της Ουάσιγκτον.