«Πυρά» Πούτιν σε Βαρθολομαίο για την Ουκρανική Εκκλησία

Σκληρή επίθεση με βαριές κατηγορίες κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου εξαπέλυσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντριμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Ρωσίας

Σκληρή επίθεση με βαριές κατηγορίες κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου εξαπέλυσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντριμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Ρωσίας.

Ο Πούτιν, αναφερόμενος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως «Τουρκικό Πατριαρχείο», κατηγόρησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι επιδιώκει να προσεταιριστεί την ουκρανική εκκλησία και στη συνέχεια να αποκομίσει οικονομικά οφέλη εκμεταλλευόμενος την, αλλά και προκειμένου να λάβει βοήθεια από την Ουάσινγκτον.

«Η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην Ορθοδοξία είναι απίστευτη. Συνιστά άμεση παρέμβαση του κράτους στην εκκλησία και στη θρησκευτική ζωή. Αυτό έχει να συμβεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Δημιουργήθηκε η αποκαλούμενη «ενωμένη σχισματική εκκλησία της ενορίας της Κωνσταντινούπολης» και σε όποιον δεν αρέσει η ρωσική ενορία μπορεί να επιλέξει την ενορία της Κωνσταντινούπολης. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας ήταν απολύτως αυτόνομη. Ελάχιστοι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό. Ουσιαστικά ήταν μία απολύτως ανεξάρτητη Εκκλησία που είχε το δικαίωμα να εκλέγει μέχρι και τους δικούς της ιεράρχες. Η μόνη σύνδεση που είχε με τη Ρωσία ήταν πνευματική. Κατά τη διάρκεια των κηρυγμάτων απλώς ανέφεραν το όνομα του Παναγιώτατου Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών. Αυτό ήταν όλο. Και δείτε τώρα την εξάρτηση που έχουν από την Τουρκία και το «τουρκικό πατριαρχείο»: εκεί γίνονται οι διορισμοί, εκεί βρίσκονται τα χρήματα που είναι το κύριο» ανέφερε ο Πούτιν.

«Το κύριο κίνητρο του Βαρθολομαίου ήταν να υπάγει στην δικαιοδοσία του την Ουκρανική Εκκλησία και στη συνέχεια να αποκομίσει οφέλη από αυτήν. Νομίζω ότι, αυτό ήταν το κύριο κίνητρο, εκτός φυσικά από τις υποδείξεις της Ουάσιγκτον. Το γεγονός ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε για το θέμα αυτό στο Κίεβο και συζήτησε το θέμα αυτό, είναι κάτι το αδιανόητο, το εντελώς ανεπίτρεπτο. Κάτι τέτοιο στοχεύει στη διεύρυνση του ρήγματος ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς», κατέληξε η επίμαχη δήλωση του ρώσου προέδρου.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk