Ο πόλεμος στη Συρία δεν τελείωσε διαμηνύουν Γάλλοι – Βρετανοί και παραμένουν

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που συμμετέχουν στον υπό αμερικανική διοίκηση διεθνή συνασπισμό κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Συρία, θα διατηρήσουν την στρατιωτική τους δέσμευση επί του πεδίου μετά την μονομερή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που συμμετέχουν στον υπό αμερικανική διοίκηση διεθνή συνασπισμό κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Συρία, θα διατηρήσουν την στρατιωτική τους δέσμευση επί του πεδίου μετά την μονομερή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος.

Η Γαλλία διατηρεί την στρατιωτική της δέσμευση στην Συρία, δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στην εμπόλεμη χώρα.

«Προς το παρόν, φυσικά, παραμένουμε στην Συρία», δήλωσε η γαλλίδα υπουργός στο δίκτυο CNEWS απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αμερικανική αποχώρηση, η οποία ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά γενική κατάπληξη.

«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν τελείωσε», πρόσθεσε η γαλλίδα υπουργός κάνοντας αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο» που άφησε πέντε νεκρούς και ένδεκα τραυματίες την περασμένη εβδομάδα.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας «έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο. Είναι αλήθεια ότι στον συνασπισμό έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στην Συρία , αλλά αυτή η μάχη συνεχίζεται, θα συνεχίσουμε να την δίνουμε», πρόσθεσε.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει σβηστεί από τον χάρτη, ούτε έχουν εξαφανισθεί οι ρίζες του αλλού», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. «Οφείλουμε να νικήσουμε κατά οριστικό τρόπο τους τελευταίους θύλακες της τρομοκρατικής οργάνωσης», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι περισσότερο αποδυναμωμένο από ποτέ.

«Η μονομερής αμερικανική απόφαση μάς κάνει να σκεφτούμε ακόμη περισσότερο την ανάγκη να έχουμε μία αυτονομία λήψης αποφάσεων, μία αυτονομία στρατηγικής στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες από τις ΗΠΑ», συνέχισε η Ναταλί Λουαζό.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ηττηθεί και απέχει πολύ από αυτό, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ο συνασπισμός κατά του ισλαμικού Κράτους έχει καταγράψει τεράστια πρόοδο. Από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο συνασπισμός και οι εταίροι του στην Συρία και στο Ιράκ ανακατέλαβαν τεράστιο τμήμα των εδαφών του Ισλαμικού Κράτους και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στην ανατολική Συρία που κατέχει το ΙΚ», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αλλά μένουν πολλά να γίνουν και δεν πρέπει να παραβλέπουμε την απειλή που αντιπροσωπεύουν. Ακόμη και χωρίς εδάφη, το Ισλαμικό Κράτος παραμένει απειλή», πρόσθεσε.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει «δεσμευμένο στον διεθνή συνασπισμό και στην εκστρατεία για να αφαιρεθούν από το Ισλαμικό Κράτος εδάφη και να διασφαλισθεί η οριστική του ήττα».

Στην Συρία, η Γαλλία συμμετέχει στον υπό αμερικανική διοίκηση διεθνή συνασπισμό με μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούν από την Ιορδανία και με δυνάμεις του πυροβολικού στα σύνορα του Ιράκ με την Συρία σε υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ενός αραβο-κουρδικού συνασπισμού.

Η Γαλλία δεν έχει ποτέ επιβεβαιώσει την παρουσία γαλλικών ειδικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας, όπως ισχυρίζεται το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχει στις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χθες εντολή για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Συρία, λέγοντας ότι νίκησε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε μία απόφαση που προκάλεσε κατάπληξη και επικρίσεις και εντός του δικού του στρατοπέδου.

Περί τους 2.000 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σήμερα στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk