Από τη μια οι Τούρκοι: Δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του ΑΓΕΕΘΑ και του υπουργού Αμυνας. Επίσης, ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με «γκριζάρισμα» 18 νησιών στο Αιγαίο. Μια ξεκάθαρη θέση από ένα ξεκάθαρα μιλιταριστικό κράτος που επιδιώκει την ένταση και λειτουργεί σαν χωροφύλακας στην ευρύτερη περιοχή.

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός και μην ξεχνάμε, και υπουργός Εξωτερικών. Στα όσα προκλητικά κι επικίνδυνα γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας, απάντησε με καθαρά διπλωματικό τρόπο: «Να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως μία περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης…Υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Και στη μέση ο Πάνος Καμμένος πρωτευόντως και ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης σε δεύτερο ρόλο. Ο πρώτος από χθες πετάει στο Αιγαίο με το ελικόπτερό του και κάνει ανέξοδους τσαμπουκάδες. Δηλώσεις ότι «θα συντρίψουμε» τους εχθρούς.

Και σε νέες δηλώσεις την Πέμπτη: «Να ξέρουνε πολύ καλά όλοι αυτοί οι οποίοι προκαλούν ότι καλό θα ήταν γι’ αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις.

Από κει και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!« επισήμανε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και αγαπημένοι αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό».

Ένας ανεξέλεγκτος υπουργός Αμυνας που κάνει δηλώσεις με «πατριωτική οργή» και χωρίς κανένα διπλωματικό τακτ. Και με μοναδικό στόχο να αλιεύσει ψήφους και να μην συντριβεί στις εκλογές. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν επιζητά τον πόλεμο, δεν είναι καν στην κουλτούρα της οι πολεμικές ιαχές και η τόσο οφθαλμοφανής προσπάθεια να ακολουθηθεί η ακραία ρητορεία της Αγκυρας.

Από πότε θα γίνουμε… Τούρκοι;

Από πότε οι Ελληνες υπουργοί Αμυνας ή Εξωτερικών προσπαθούν να φτάσουν σε ακρότητα τους Τούρκους που δεν το κρύβουν ότι είναι μιλιταριστές;

Στο όνομα του πατριωτισμού γιατί αφήνονται ανεξέλεγκτοι ορισμένοι να ασκούν εξωτερική πολιτική μόνο και μόνο για να αποκομίσουν προσωπικά και κομματικά οφέλη.

Η Ελλάδα, πέντε μήνες μετά την έξοδο από το μνημόνιο αυτό που χρειάζεται είναι σταθερότητα και ηρεμία προκειμένου να ανακάμψει οικονομικά και κοινωνικά. Δεν έχει ανάγκη από ένα πολεμικό περιβάλλον στην περιοχή της που θα προκαλέσει σίγουρα ανάσχεση του τουριστικού κύματος αλλά και αποκλεισμό από τους ξένους επενδυτές.

Δεν έχει καμιά σχέση η προετοιμασία του ελληνικού στρατού για παν ενδεχόμενο, από πολεμικές ιαχές τύπου «θα ισοπεδώσουμε τη βραχονησίδα» ή «θα τους συντρίψουμε».

Οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις οφείλουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να αποτρέψουν ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο. Στο κάτω – κάτω αποτρεπτικά οφείλουν να παρεμβαίνουν κι όχι κατόπιν εορτής. Τα παθήματα με τα Ιμια δεν μας έγιναν μαθήματα; Τι σημαίνει αυτό που λέει ο αρχηγός ότι θα ισοπεδώσουν τη βραχονησίδα που θα πατήσουν οι Τούρκοι. Τι θα έκανε δηλαδή στα Ιμια; Θα τα βομβάρδιζε;

Ο ρόλος του ΑΓΕΕΘΑ είναι πολύ κρίσιμος. Οφείλει να έχει σε ετοιμότητα τον ελληνικό στρατό, δεν οφείλει να μετατρέπεται από τη μια στιγμή στην άλλη σε… Χουλουσί Ακαρ που ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις δηλώσεις του.

Αν η Αθήνα είχε, όπως ακούγεται, πληροφορίες για πιθανή κατάληψη ελληνικής βραχονησίδας από τους Τούρκους όφειλε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα κι αν χρειαστεί να καταγγείλει στα διεθνή φόρα την προκλητική, απειλητική στάση της γειτονικής χώρας. Σίγουρα η πολεμική ρητορική αρέσει σε κάποιους κύκλους αλλά δεν κάνει καλό στη χώρα ευρύτερα.

Ειδική περίπτωση είναι ο Πάνος Καμμένος. Ποιος είναι αυτός, αν όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που του επιτρέπει να προβαίνει σε τέτοιες προκλητικές δηλώσεις, μιμούμενος τους Τούρκους; «Θα τους συντρίψουμε, θα τους τσακίσουμε» και άλλα τέτοια.

Δεν παίζουμε… στρατιωτάκια

Ποιος του επιτρέπει να παίζει πολεμικά παιχνίδια στο Αιγαίο λες και είναι… παιδικά στρατιωτάκια; Ποιος τον έχει αφήσει ανεξέλεγκτο να αλωνίζει και να προβαίνει σε λεονταρισμούς ανέξοδους και άνευ σημασίας;

Ο υπουργός Αμυνας προσπαθεί να ισοφαρίσει τις κωλοτούμπες του με το «Μακεδονικό» και τις απίστευτες παλινωδίες που τον έχουν απαξιώσει στην κοινή γνώμη.

Βρήκε την ευκαιρία προεκλογικά να «παίζει πόλεμο» για να κερδίσει τη συμπάθεια του κοινού. Αυτή όμως δεν είναι σοβαρή εξωτερική πολιτική.

Σοβαρό είναι ότι συγκαλείται εκτάκτως συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής. Σοβαρό θα είναι ακόμη κι αν χρειαστεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να χαραχθεί μια εθνική γραμμή. Σοβαρό είναι το μήνυμα για σεβασμό του διεθνούς δικαίου που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Δεν είναι σοβαρή χώρα όταν αφήνεται ο Καμμένος να ποντάρει την πολιτική του καριέρα στη σκακιέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεν μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αφήνει τον «Μακεδονομάχο» Πάνο Καμμένο να γίνεται και «Τουρκοφάγος».

Άλλο οι «Τουρκοφάγοι» που κάνουν ψηφοθηρία κι άλλο η πλήρης ετοιμότητα της Ελλάδας και οι «κόκκινες» γραμμές που πρέπει να μπουν για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές προκλήσεις.

Όπως έλεγε ο θεωρητικός του πολέμου, ο Κινέζος Σουν Τζου: Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη.