Μια σειρά σημαντικών αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής των μαθητών στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Παιδείας η μεγάλη τομή που θα εφαρμοστεί από το 2020, έχει να κάνει με τον τρόπο εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, στις σχολές που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, οι υποψήφιοι δεν θα χρειάζεται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά θα εισέρχονται σε αυτές απλά με το απολυτήριο του Λυκείου.

Αντιθέτως, όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να περάσουν σε Σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βάση και επομένως κρίνονται ως αυξημένης ζήτησης» θα πρέπει να ακολουθήσουν τη δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτές οι δύο κατηγορίες Σχολών που θα προσδιορίζονται ανάλογα με την απήχηση που έχουν στους υποψήφιους, θα επικαθορίζονται και στα μηχανογραφικά και με… χρωματικό προσδιορισμό.

Ειδικότερα, οι «πράσινες» σχολές θα είναι αυτές που έχουν την λιγότερη ζήτηση, ενώ οι «κόκκινες» σχολές θα είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Όπως τόνισε στη Βουλή ο κ. Γαβρόγλου, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Αν συμβεί αυτό, τότε οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα θα «τρέξουν» τη σχολική χρονιά 2019- 2020, δηλαδή θα αφορούν όσους δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.

Αυτό ωστόσο που αξίζει προσοχής, είναι το γεγονός ότι οι σχολές της κάθε «κατηγορίας» μπορούν να αλλάζουν κάθε χρόνο. Ειδικότερα μία σχολή που την πρώτη χρονιά έχει «πράσινο» χρώμα και η εισαγωγή γίνεται χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, μπορεί να αλλάξει κατηγορία το επόμενο έτος. Αυτό θα κρίνεται βέβαια από τη ζήτηση των υποψηφίων.