Τρεις νέες προσκλήσεις του επενδυτικού προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης. Οι νέες προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 81 εκατομμυρίων ευρώ, αφορούν στην κατασκευή και συντήρηση αθλητικών υποδομών, στην κατασκευή στεγάστρων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού καθώς και στη σύνταξη και επικαιροποίηση Masterplan για την ύδρευση.

Πριν την αναλυτική παρουσίαση των νέων αυτών προσκλήσεων ο υπουργός έκανε ένα απολογισμό του προγράμματος το οποίο καλύπτει χρόνιες ανάγκες των 325 δήμων της χώρας, στους οποίους απευθύνονται. Το τελευταίο 6μηνο οι δήμοι μοιράστηκαν 806 εκατ. ευρώ μέσω του Φιλόδημου και όπως είπε ο υπουργός «συνιστά έναν άθλο το γεγονός ότι μέσα σε έξι μήνες έχουμε εντάξει έργα τα οποία ισοδυναμούν με τον προϋπολογισμό ενός περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος σε βάθος επταετίας». Αναλυτικότερα, από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Δεκεμβρίου, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί έργα ύδρευσης ύψους 344 εκατ. ευρώ, έργα για την αποχέτευση ύψους 312 εκατ. ευρώ, για έργα αγροτικής οδοποιίας 46,25 εκατ. ευρώ, για κτιριακά έργα 4,23 εκατ. ευρώ, και για ΧΑΔΑ 662.053 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση η επιτυχία του προγράμματος οφείλεται στη συνεργασία των εμπλεκόμενων υπουργείων και της κεντρικής διοίκησης με τους ΟΤΑ, ενώ στόχος του υπουργείου είναι να τυποποιηθούν οι προδιαγραφές για έργα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των πολιτών. «Το γεγονός ότι εντάσσονται πολύ διαφορετικοί δήμοι, σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, έχει τη λογική της προτυποποίησης των μελετών έργων που αφορούν την ποιότητα ζωής. Πρόκειται για μια λογική που αντικαθιστά τη λογική, σύμφωνα με την οποία ο καθένας έκανε ό,τι θέλει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά τις νέες προσκλήσεις του «Φιλόδημου ΙΙ», η πρώτη, γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείου αθλητισμού, έχει προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ και αντικείμενο την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήρια, γήπεδα, ταρτάν στίβου, αποδυτήρια κ.α., με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού. Το συνολικό ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε δικαιούχο ανέρχεται σε 600.000 ευρώ.

Το εύρος στον παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τριετία σε αθλητικές εγκαταστάσεις, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι έχουν υλοποιηθεί 221 έργα ανά την επικράτεια, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών υπογράμμισε ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και τόνισε ότι στόχος είναι να γίνουν παρεμβάσεις στην ίδια λογική, με την αξιοποίηση του προγράμματος «ΦιλόΔημος», για έργα συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.

«Να υπάρχει παντού ένας κλειστός χώρος που θα προπονούνται οι αθλητές μας. Να υπάρχουν παντού επαναστάσεις που να ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Η δεύτερη πρόσκληση προϋπολογισμού 16 εκατομμυρίων ευρώ αφορά τη δημιουργία νέων και τη συντήρηση παλαιών στάσεων με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που αφορούν το επιβατικό κοινό. Το ποσό χρηματοδότησης διαμορφώνεται ανά δήμο και με βάση τους κατοίκους και τον τύπο της στάσης που θα τοποθετήσουν. Για παράδειγμα, σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό από 60.000 έως 100.000 ευρώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός φτάνει τις 100.000 ευρώ για τον εξοπλισμό έως 50 στάσεων, ενώ σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός φτάνει τις 150.000 ευρώ για τον εξοπλισμό έως 100 στάσεων ανά δήμο.

Τέλος, το επενδυτικό πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» διαθέτει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΥΑ, δήμους και συνδέσμους ύδρευσης και αποχέτευσης για τη σύνταξη και επικαιροποίηση masterplan ύδρευσης, την κατάρτιση εγχειριδίου τεχνικών προδιαγραφών εφαρμογής μεθόδων επαναχρησιμοποίησης εκροών από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) καθώς και για την υλοποίηση σχεδίων ασφάλειας νερού.

Μέσω των γενικών σχεδίων ύδρευσης που θα συνταχθούν θα εντοπίζονται οι υδατικοί πόροι που θα καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, θα υιοθετούνται εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και θα σχεδιάζονται τα απαραίτητα εξωτερικά υδραγωγεία σε προκαταρκτικό επίπεδο.

Με αυτές τις νέες προσκλήσεις ο προϋπολογισμός του προγράμματος «ΦιλόΔημος» συνολικά, από 1,825 δισ. ευρώ που ήταν ανέβηκε στα 1,906 δισ. ευρώ το 2018, ενώ μέχρι το 2023 πρόκειται να φθάσει τα 2,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε και την ένταξη έργων ύψους 200 εκατ. ευρώ στο «Φιλόδημος Ι» οι οποίες αφορούν στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιϊας, της αποκατάστασης ΧΑΔΑ και της ανέγερσης και επέκτασης σχολικών κτιρίων, με πρώτο σχολείο το 24ο δημοτικό σχολείο Λάρισας (4,2 εκατ. ευρώ).

Μέχρι τέλος του χρόνου η 3Κ/2018

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι η πρόταση του υπουργείου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση θα περιλαμβάνει την πρόβλεψη για τη δυνατότητα παροχής νομοθετικής πρωτοβουλίας στους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης.

Οσον αφορά για την προκήρυξη 3Κ/2018 ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Παραμένουμε στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει για την έκδοση των οριστικών πινάκων της προκήρυξης 3Κ/2018. Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε από το ΑΣΕΠ είναι ότι θα έχουμε τα οριστικά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του χρόνου», σημειώνοντας ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης στους ΟΤΑ, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με στοχευμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχει στόχο την στελέχωση όλων των δήμων με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με μηχανικούς και οικονομολόγους για παράδειγμα, ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στελέχωση η οποία κατέστη εφικτή χάρη στην επαναφορά του 1 προς 1 στις προσλήψεις στο δημόσιο που πέτυχε η υβέρνηση.

Μάλιστα, ο υπουργός εσωτερικών κάλεσε τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν, αν θέλουν να επανέλθουν στον κανόνα

1 προς 5, όπως ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, για να συνεχίσουν να μαραζώνουν οι υπηρεσίες στους δήμους και στις περιφέρειες και να μην καλύπτονται οι μεγάλες ανάγκες στα σχολεία και τα νοσοκομεία. Αυτό υπογράμμισε, είναι μια άλλη πολιτική επιλογή την οποία όσοι την κάνουν θα πρέπει να αναλάβουν και το πολιτικό κόστος.