Έχουν ξεπεράσει τα όρια του παραλόγου οι ερασιτεχνισμοί και οι καιροσκοπικές προσπάθειες για επίδειξη έργου στον ταλαίπωρο χώρο της Παιδείας. Κάθε υπουργός Παιδείας θεωρεί υποχρέωση του να κατεδαφίσει ότι έχει γίνει επί της θητείας των προηγουμένων, εξαγγέλλοντας μέτρα και μεταρρυθμίσεις που ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα της εκπαίδευσης.

Χθες ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε για πολλοστή φορά ότι θα καταργήσει τις πανελλαδικές εισαγωγικές εξετάσεις. Έτσι χωρίς σχέδιο, χωρίς διάλογο, χωρίς στοιχειώδη συναίνεση, παίζει με τις αγωνίες και το μέλλον νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Το περισπούδαστο σχέδιο του κ.υπουργού είναι ένα ακόμα παραπλανητικό παιγνίδι για άγρα ψήφων και εντυπώσεων.

Η περιβόητη κατάργηση δεν θα αφορά φυσικά όλες τις σχολές, αλλά αυτές λέει που έχουν τώρα μειωμένη ζήτηση. Έτσι με τη γνωστή επιστημονικότητα που τον διακρίνει δημιουργεί …πράσινες και κόκκινες σχολές, που δεν θα είναι όμως σταθερές, αλλά μπορεί και να αλλάζουν από χρονιά σε χρονιά! Στις πράσινες θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις αλλά στις κόκκινες θα διατηρηθούν γιατί φυσικά δεν μπορεί ξαφνικά να απορροφηθούν όσοι θέλουν. Αλλά αν σε μια πράσινη αυξάνεται η ζήτηση τότε θα μεταπίπτει στις κόκκινες και αντιστρόφως.

Σύστημα δηλαδή ότι θυμάμαι χαίρομαι… Η συνήθης παραπλανητική δημαγωγία που χαρακτηρίζει πολλές επιλογές της κυβέρνησης, επεκτείνεται τώρα και στην παιδεία. Αφού εντάξαμε τα ΤΕΙ στα ΑΕΙ, αφού δημιουργούμε νέες πανεπιστημιακές σχολές όπου υπάρχει ανάγκη ψήφων, ανασκολοπίζουμε τώρα και το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, που παρά τα προβλήματα του, διασφαλίζει τα στοιχειώδη.

Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που οι πειραματισμοί στην παιδεία είναι διαχρονικό καθεστώς.Ένας νόμος ψηφίστηκε με μεγάλη συναίνεση και σπεύσαμε να τον κατεδαφίσουμε πριν αρχίζει να λειτουργεί. Λες και πρέπει να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα,αρνούμαστε να μάθουμε από αυτά που συμβαίνουν σε όλο σχεδόν τον πολιτισμένο κόσμο. Τρόποι και κανόνες για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια υπάρχουν παντού και λειτουργούν αποτελεσματικά και αξιοκρατικά.

Οι φωστήρες του Σύριζα όμως δεν θέλουν ξενόφερτα μαθήματα,δεν τους αρέσει η αριστεία, δεν τους πάνε τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ. Πειραματίζονται λοιπόν για μια φορά ακόμα, ατού «κασίδι το κεφάλι» κι όποιος αντέξει…