• Αναζήτηση
 • Ευρωεκλογές 2019: Αυτή τη φορά ψηφίζω

  Η ψηφιακή πλατφόρμα του Ευρωκοινοβουλίου «αυτήτηφοράψηφίζω.eu» προωθεί τη συμμετοχή στις ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές

  Περίπου πέντε μήνες απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, οπότε χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες. Σε μία εποχή όπου η δράση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι καθοριστική σε όλους τους τομείς της ζωής μας, από την εκπαίδευση ως το εμπόριο και από την ενέργεια ως τη μετανάστευση, η ψήφος στις εφετινές ευρωπαϊκές εκλογές έχει μεγαλύτερη αξία. Για αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε την πλατφόρμα «αυτήτηφοράψηφίζω.eu με σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να αγνοήσουν τις συγκεκριμένες εκλογές, αλλά να πείσουν και τους γύρω τους να ψηφίσουν και αυτοί.

  Πρόκειται για μια θεσμική, μη κομματική επικοινωνιακή δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανεξάρτητη από κάθε πολιτική ομάδα και ιδεολογία, με στόχο την προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής στις ευρωεκλογές. «Δεν αρκεί να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον: αυτή τη φορά ο καθένας μας χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη και να επιλέξει το μέλλον του» αναφέρουν.

  Ως χρήστης της πλατφόρμας, όποιος εγγράφεται λέγοντας «Ναι, αυτή τη φορά ψηφίζω» λαμβάνει έναν μοναδικό σύνδεσμο τον οποίο μπορεί να μοιραστεί για να ζητήσει από όσους γνωρίζει να συμμετάσχουν και αυτοί. Με άλλα λόγια, κάθε πολίτης που σκοπεύει να ψηφίσει, μπορεί μέσω του «αυτήτηφοράψηφίζω.eu» να πείσει και άλλους πολίτες να ψηφίσουν κι εκείνοι. Οσο περισσότεροι εγγράφονται, τόσο περισσότερο διαδίδεται το μήνυμα της σπουδαιότητας της ψήφου στις ευρωεκλογές, που θα γίνουν το διάστημα 23-26 Μαΐου 2019.

  Επιπλέον, κάθε χρήστης λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που τον απασχολούν: ο πλανήτης μας, τα σύνορά μας, το μέλλον μας στην ΕΕ, τα δικαιώματά μας, οι ευκαιρίες για τους νέους κ.ά. Ακόμα, μπορεί να ενημερώνεται για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλους φορείς και τοπικούς συνεργάτες.

  Για όποιον το επιθυμεί, η πλατφόρμα τού δίνει τη δυνατότητα να γίνει εθελοντής, διαδικτυακά ή στην τοπική του κοινότητα. Ως εθελοντής μπορεί να βοηθήσει τη διαδικτυακή ομάδα ή την τοπική του ομάδα με τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται εν όψει των εκλογών, ενώ μπορεί ακόμη και να οργανώσει μια εκδήλωση για την προώθηση της ψήφου και της ενεργούς συμμετοχής στις ευρωεκλογές. Οι εθελοντές, μέσω της δικής τους προσπάθειας, μπορούν να μοιραστούν το μήνυμα και να ενισχύσουν τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών στην ΕΕ, προς όφελος όλων μας.

  Τα μέχρι τώρα στοιχεία

  Από την έναρξη της καμπάνιας μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη 99.359 άτομα δεσμεύτηκαν να ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου. Τα νούμερα μπορεί να μην είναι ενθαρρυντικά και να έχουν μεγάλη απόκλιση από το σύνολο των ψηφοφόρων που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, πάντως σημειώνεται μηνιαία αύξηση της τάξεως του 15,5% καθώς τον περασμένο μήνα ο αριθμός ήταν 86.081.

  Οι περισσότεροι υποστηρικτές της καμπάνιας προέρχονται από τη Γερμανία (12.762 άτομα), την Ιταλία (11.362), τη Σλοβενία (9.901), την Ισπανία (9.464) και τη Γαλλία (6.896), ενώ οι γλώσσες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης είναι τα αγγλικά (14.571 άτομα), τα γερμανικά (12.027), τα ιταλικά (10.700), τα σλοβενικά (9.654), τα ισπανικά (8.933) και τα γαλλικά (7.566).

  Μέχρι στιγμής, η χώρα μας βρίσκεται στην 11η θέση, με βάση την προτιμώμενη γλώσσα, ενώ στο ελληνικό website έχουν εγγραφεί 2.752 άτομα, εκ των οποίων οι 330 έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να βοηθήσουν είτε σε online είτε και σε offline δράσεις. Το ποσοστό αναλογεί σε 12% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 8,5%, καθώς μόνο 8.455 από τους συνολικούς υποστηρικτές δήλωσαν ότι θέλουν να γίνουν εθελοντές.

  Οσον αφορά τα θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν τους ευρωπαίους πολίτες, 32.402 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν στην ειδική ενότητα τα ενδιαφέροντά τους, τα οποία είναι: «Το μέλλον μας στην ΕΕ», «τα δικαιώματά μας στην ΕΕ» και «ο πλανήτης μας». Οι έλληνες συμμετέχοντες απάντησαν επίσης ότι τους απασχολεί «το μέλλον μας στην ΕΕ» και «τα δικαιώματά μας» αλλά τους ενδιαφέρουν και «οι ευκαιρίες για τους νέους».

  Κοινωνία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk