Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διαψεύδει τις πρόωρες εκλογές για τον Μάρτιο (πληροφορίες όμως που άφησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να διαρρεύσουν), αλλά η λίστα των προθύμων βουλευτών για τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών μικραίνει, κάνοντας τον Αλέξη Τσίπρα να αναζητεί εναγωνίως 151 βουλευτές για να ισχύσει πολιτικά η έγκριση της συμφωνίας.

Κυρίως τώρα με την προσχώρηση στη Νέα Δημοκρατία του Χάρη Θεοχάρη, αλλά και από τη δήλωση που έκανε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης ότι «ούτε νεκρός δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών», το πρόβλημα για την κυβερνητική πλειοψηφία γίνεται όλο και πιο μεγάλο.

Ορισμένοι βέβαια στο κυβερνητικό επιτελείο μετρούν και ξαναμετρούν τους «πρόθυμους» βουλευτές και τους βάζουν 150. Όπως καταλαβαίνετε, από το «150» στο «151» υπάρχει τεράστια διαφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, η κυβέρνηση για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή βασίζεται βεβαίως σε δύο ή το πολύ σε τρεις βουλευτές του Ποταμιού (που κι αυτοί μπορεί να αλλάξουν στάση ανά πάσα στιγμή), όπως και στην Κατερίνα Παπακώστα και στον Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ.

■■■

Πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Οταν του ανέφερα το γεγονός ότι τελευταίως αναθερμαίνεται το σενάριο για εκλογές τον Μάρτιο εκείνος μου απάντησε: «Δεν πιστεύω σε αυτά τα παραμύθια. Οπως το έχω ξαναπεί, οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο». Ο κ. Μητσοτάκης είχε στον διάδρομο και μια απρόσμενη συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος με τη σειρά του έλεγε ότι θέλει να γίνουν οι εκλογές όποτε συμφέρει τη χώρα.

■■■

Συνεπώς η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να φέρει πρόωρες εκλογές. Τώρα θα πείτε γιατί ο Πάνος Καμμένος δεν διαγράφει από τους ΑΝΕΛ τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, που δηλώνει δημοσίως ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία και εν συνεχεία θα παραδώσει την έδρα στο κόμμα του.  Ξέρετε γιατί; Επειδή πρώτος επιλαχών είναι ο… Τέρενς Κουίκ, ο οποίος εδώ και καιρό έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει τη συμφωνία και έχει αποχαιρετήσει προ πολλού τους ΑΝΕΛ (και τον κ. Καμμένο).

Η Ντόρα και η τρίλειρη κότα

Ρώτησα ευθέως την Ντόρα Μπακογιάννη ποια είναι η διαφορά της… τρίλειρης κότας της μακροπουπουλάτης, χαρακτηρισμό που έδωσε στον Πάνο Καμμένο, με μια κανονική κότα και ιδού τι μου απάντησε: «Εχει πιο μακριά πούπουλα, τα φτερά της είναι μεγαλύτερα, άρα κοκορεύεται, κάνει… κο κο κο». Εκεί σταμάτησε, και ο νοών νοείτω. Ηταν η δήλωση της ημέρας από την κυρία Μπακογιάννη αυτός ο χαρακτηρισμός που έδωσε στον κ. Καμμένο; Μάλλον ναι, εάν προσθέσουμε και την εκτίμηση που έκανε για τον υπουργό Άμυνας ο Αδωνις Γεωργιάδης σε πηγαδάκι γαλάζιων βουλευτών στη Βουλή; «Ο Καμμένος εάν είναι έξυπνος θα πρέπει μετά τις εκλογές να πάρει το αεροπλάνο και να φύγει από τη χώρα, να φύγει οριστικά». Αυτά είπε, αυτά σας μετέφερα.

■■■

Ομως η κυρία Μπακογιάννη είπε από τηλεοράσεως και κάτι άλλο για τον υπουργό Αμυνας: Οτι έχει βάλει… κόλλες πάνω στην καρέκλα του υπουργού και αν μπορεί μια μέρα παραπάνω να μείνει θα μείνει. Αλλά και ο κ. Γεωργιάδης, στη συνομιλία που είχε με βουλευτή της ΝΔ στη Βουλή είπε ότι μετά τις εκλογές τον κ. Καμμένο θα τον βασανίζουν οι τύψεις που βοήθησε τον Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί, όπως είπε, ο κ. Καμμένος κατά βάθος (χωρίς όμως να προσδιορίζει αυτό το βάθος) είναι πατριώτης.

Το στοίχημα του Αδωνη

Ευκαιρίας δοθείσης που ήταν με βουλευτές της ΝΔ ο Αδωνις τα έβαλε και με τον Αλέξη Τσίπρα. Στην πραγματικότητα επανέλαβε αυτά που είπε στον Βερύκιο το πρωί στο ραδιόφωνο του Alpha (σε αυτή την εκπομπή που αποκάλεσε τον Βερύκιο φίλο του Πετσίτη). Εβαλε μάλιστα (στον αέρα) ένα στοίχημα. Οτι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να προκηρύξει εκλογές εάν προηγουμένως δεν επικυρώσει η Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών. Και όταν ρωτήθηκε γιατί, είπε: «Επειδή ο κ. Τσίπρας έγινε… δούλος των Αμερικανών, όχι φίλος που σημαίνει μια σχέση ισότιμη, αλλά δούλος, που σημαίνει ό,τι του πουν θα το κάνει». Αυτά είπε στον αέρα, σας τα μετέφερα και αμαρτίαν ουκ έχω.

Τι θύμισε στον Μητσοτάκη ο Θεοχάρης

Μόλις 45 λεπτά και ένα εσπρεσάκι (φτιαγμένο από τα χεράκια της κυρίας Κυπραίου) χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί μία προσχώρηση ενός ανεξάρτητου βουλευτή που έχει μεταπηδήσει στο παρελθόν και σε άλλα κόμματα, ενώ ίδρυσε και ένα δικό του από το οποίο… διεγράφη. Πρόκειται για τον Χάρη Θεοχάρη που συναντήθηκε την Τρίτη το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτογραφία) για να του ανακοινώσει την πρόθεσή του να προσχωρήσει στη ΝΔ. Και ξέρετε με ποιον τρόπο έσπασε τον πάγο στη συνάντηση αυτή που έγινε στα γραφεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Με τη φράση: «Κύριε πρόεδρε, θυμάμαι ότι ήσαστε ένας από τους τρεις πολιτικούς που μου τηλεφωνήσατε όταν έφυγα από την κυβέρνηση». Το περίεργο ήταν ότι δεν ρωτήθηκε ποιοι ήταν οι άλλοι δύο. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε. Και με την πρόθεσή του να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών (όπως εδώ και μήνες διαλαλούσε ο κ. Θεοχάρης) τι θα γίνει; Θέλει, όπως μου είπε, να την ψηφίσει, αλλά τώρα που εντάχθηκε σε κόμμα θα κάνει ό,τι του πει το κόμμα. Πώς είπαμε ότι λέγεται αυτή η τακτική; Kolotumba;

Ο Φλαμπουράρης για τη βόμβα

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε από το βήμα της Βουλής πως οι επιθέσεις που έχει δεχθεί στο σπίτι του προέρχονται από τους ίδιους ανθρώπους οι οποίοι  έβαλαν τη βόμβα στον Σκάι ή αντίστοιχους με αυτούς. Για να προσθέσει: «Καταδικάζω αυτή την εγκληματική πράξη ενάντια στον Σκάι αλλά επειδή γνωρίζετε ότι 2,5 φορές μου έχουν κάψει το σπίτι οι αντίστοιχοι ή οι ίδιοι κι άλλες 10 φορές μου έχουν επιτεθεί, γνωρίζετε πολύ καλά ότι εγώ δεν το έκανα θέμα έτσι όπως έχετε κάνει εσείς το θέμα του Σκάι».

Η Μαρέβα και η Μισέλ Ομπάμα

Το βιβλίο της Μισέλ Ομπάμα «Becoming – Η δική μου ιστορία», το οποίο είναι παγκόσμιο best seller, παρουσίασαν πέντε γυναίκες που έχουν διακριθεί στην επαγγελματική τους ζωή, μεταξύ των οποίων η Μαρέβα (Μαρία-Εύα) Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και η τομεάρχης της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη. Η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για την ταπεινότητα που της δίδαξε η μητέρα της, τη σκληρή δουλειά, αλλά και τη μόρφωση την οποία «δεν μπορεί να σου την πάρει κανείς». Από την πλευρά της η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε μεταξύ άλλων: «Οπως η Μισέλ Ομπάμα αναμετρήθηκε με το μαύρο και βγήκε νικήτρια, όλες μας οφείλουμε να αναμετρηθούμε με τις προκαταλήψεις, τους φόβους και τους αυτοπεριορισμούς μας». Στο πάνελ βρέθηκαν επίσης η CEO της Microsoft Hellas Πέγκυ Αντωνάκου, η επικοινωνιολόγος Κατερίνα Γκαγκάκη και η DJ και δημοσιογράφος Φώφη Τσεσμελή.