Η ελληνική μετανάστευση του χθες και του σήμερα

Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου

Στην προσπάθεια διαφύλαξης και διάσωσης των μαρτυριών της μεταπολεμικής γενιάς μεταναστών που σταδιακά εκλείπει, διερευνώντας παράλληλα την καινούργια μετανάστευση του 21ου αιώνα, εντάσσεται η εκδήλωση με τίτλο «Το μέλλον του παρελθόντος της ελληνικής μετανάστευσης και διασποράς» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Πύργος Βιβλίων) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο, από 19:30 έως 21:30.

Στο πλαίσιο του συλλογικού διεπιστημονικού και διαπανεπιστημιακού ερευνητικού προγράμματος ImmiGrec που μελετά την ελληνική μετανάστευση στον Καναδά και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ιστορικοί της ελληνικής μετανάστευσης καθώς και εμπειρογνώμονες στο πεδίο των αρχείων και των μεταναστευτικών μουσείων σε άλλες χώρες (Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Ολλανδία, Πολωνία) συναντώνται και συνομιλούν σε δύο στρογγυλά τραπέζια:

Στρογγυλό τραπέζι: «Οι προκλήσεις για την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης και της διασποράς του 21ου αιώνα». Συμμετέχουν: Γιώργος Αναγνώστου, Καθηγητής, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (ΗΠΑ). Λίνα Βεντούρα, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αλέξανδρος Κιτροέφ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Κολλέγιο Χάβερφορντ (ΗΠΑ). Αναστασία Χρήστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μίντλεσεξ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Στρογγυλό τραπέζι: «Εκθέτοντας, γράφοντας και οπτικοποιώντας τις ιστορίες των μεταναστών στην ψηφιακή εποχή». Συμμετέχουν: Αλεξάνδρα Τσέρι, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Δημόσιων Προγραμμάτων, Καναδικό Μουσείο Μετανάστευσης της Προβλήτας 21, Χάλιφαξ (Καναδάς). Κριστίν Ράσινα, Διευθύντρια, Κέντρο Αρχειοθέτησης Απόδημου Πληθυσμού, Χάγη. Ιζαμπέλ Ρενάρντ, Επικεφαλής Συλλογών και Εκθέσεων, Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Μετανάστευσης, Παρίσι. Γιώργος Τσέλος, Επικεφαλής Αρχείων, Τμήμα Υπηρεσιών, Μουσείο Μετανάστευσης του Έλις Άιλαντ, Νέα Υόρκη. Σεμπάστιαν Τιρακόφσκι, Αναπληρωτής Διευθυντής, Πολωνικό Μουσείο Μετανάστευσης της Γκντίνια (Πολωνία).

Τα στρογγυλά τραπέζια συντονίζει ο Τάσος Αναστασιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΓκίλ. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 5», που επιμελείται ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πολιτισμός
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk