Με προβολές στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Τορόντο (EUFF), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας στην Γκόα, στο Διεθνές Φεστιβάλ του Καΐρου, στη Νέα Υόρκη στο Museum of the Moving Image, στη Βασιλεία της Ελβετίας και στην πρωτεύουσα της Ελβετίας τη Βέρνη, η ταινία «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή γνωρίζει την αποθέωση (έχουν προηγηθεί οι προβολές της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Χιούστον της Αμερικής όπου απέσπασε τέσσερα βραβεία, και στην Unesco στο Παρίσι).

Ο Τζέιμς Ντε Μέτρο, διευθυντής του Φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη, είπε: «Η προβολή της ταινίας «Καζαντζάκης» στο Museum of the Moving Image ήταν ένας θρίαμβος! Θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι. Τα εισιτήρια, στην κατά την γνώμη μου πιο όμορφη αίθουσα προβολών σε όλη τη Νέα Υόρκη, πουλήθηκαν όλα. Δυστυχώς, έπρεπε να διώξουμε περίπου 60 άτομα που περίμεναν online για τυχόν ακυρώσεις. Το χειροκρότημα ήταν συνεχές μετά το τέλος και με όσους μίλησα είχαν κάτι θετικό να πουν για την ταινία. Δεν άκουσα κανένα αρνητικό σχόλιο, ενώ συνήθως τα ακούω και αυτά. Προλόγισα την προβολή, είπα κάποια πράγματα για τις προηγούμενες ταινίες του Γιάννη και προώθησα τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του στο κοινό. Πιστέψτε με, ήταν μια από τις καλύτερες προβολές που είχαμε ποτέ».

Στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Τορόντο παρευρέθηκε η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαρίνα Καλογήρου που έζησε πρωτόγνωρες συγκινήσεις: «Δεν φαντάζεστε τι έγινε… Ουρά ένα ολόκληρο τετράγωνο. Ο κόσμος να κλαίει. Μίλησα μετά την ταινία πάνω από 40 λεπτά, μου έκαναν τόσο πολλές ερωτήσεις, ήταν τόσο συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι, δεν με άφηναν να φύγω… Μου φιλούσαν τα χέρια! Μου έλεγαν να μεταφέρω την αγάπη τους σε όλους τους συντελεστές και το ευχαριστώ τους».

Η διοργανώτρια της προβολής στη Βασιλεία της Ελβετίας, κυρία Katherina Wahli-Savvidis, έγραψε: «Η υπέροχη ταινία «Καζαντζάκης» προβλήθηκε και στη Βασιλεία. Μια δυνατή ταινία που γέμισε την ψυχή μας με τα πιο όμορφα αισθήματα και συναισθήματα! Μια ταινία γεμάτη αγάπη, υπερηφάνεια και πάνω απ’ όλα ανθρωπιά! Κατάμεστη η αίθουσα, οι θεατές μέχρι το τέλος πολύ συγκινημένοι, τα χειροκροτήματα ζωηρά και παρατεταμένα. Οι κριτικές όλες ήταν πάρα πολύ θετικές, πολύ εντυπωσιακές. Ο «Καζαντζάκης» του Σμαραγδή άρεσε σε όλους! Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε στη Βασιλεία η ταινία «Καζαντζάκης» ανυπομονούμε να διοργανώσουμε το Φεστιβάλ Σμαραγδή και να προβάλουμε όλες τις ταινίες του».

Επίσης, στη Βέρνη της Ελβετίας όπου προβλήθηκε σε κατάμεστη αίθουσα και με θεατές να κάθονται στα σκαλιά και στους διαδρόμους, ο «Καζαντζάκης» είχε ιδιαίτερη επιτυχία σε ένα δύσκολο προτεσταντικό κοινό. Τον σκηνοθέτη προλόγισε ο ελβετός καθηγητής Πανεπιστημίου και κριτικός κινηματογράφου κύριος Thomas Pfister με πολύ θερμά λόγια.

Εν τω μεταξύ, ενώ ο Γιάννης Σμαραγδής ετοιμάζει τη νέα του ταινία «Καποδίστριας», για το συνολικότερο έργο του έχει ήδη κυκλοφορήσει το στοχαστικό βιβλίο του Μίμη Τσακωνιάτη «Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής – Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε» (εκδ. Αρμός), πάνω στην ομότιτλη πρώτη ταινία του που έγινε για την ΕΡΤ. Είναι το πρώτο από τα πέντε βιβλία του Τσακωνιάτη που μεταφράζεται  στα αγγλικά. Θα ακολουθήσουν ξεχωριστά βιβλία για καθεμία από τις ταινίες του Σμαραγδή («Καβάφης», «El Greco», «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» και «Καζαντζάκης»).