Σε εξέλιξη είναι συλλαλητήρια που πραγματοποιούν μέλη του ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ έχουν συγκεντρωθεί στην Ομόνοια και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κοραή ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή.

Η ΑΔΕΔΥ  σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση εδώ και καιρό αξιοποιεί το σχέδιο του προϋπολογισμού ως μοχλό εξωραϊσμού της πολιτικής της και δημιουργίας προσδοκιών ότι μπαίνουμε στον δρόμο της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας, στον δρόμο της ανάπτυξης και σταδιακής βελτίωσης της ζωής του ελληνικού λαού. Έρχεται όμως η πραγματικότητα να διαψεύσει την κυβερνητική προπαγάνδα, αφού το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού μειώνεται κατά 1,3 δισ. ευρώ».

Οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, προσθέτει η ΑΔΕΔΥ,  διατηρούνται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, ποσοστό μόλις 2% του ΑΕΠ. «Οι δαπάνες για την Παιδεία, στο νέο προϋπολογισμό εμφανίζονται ακόμα περισσότερο μειωμένες, τόσο ως ποσοστό στο ΑΕΠ όσο και σε απόλυτους αριθμούς. Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικά το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις μειώνεται κατά 348 εκατ. και η επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 935 εκατ. Σημαντικές είναι επίσης οι περικοπές στη μισθοδοσία των εργαζόμενων στο Δημόσιο. Οι δαπάνες μισθοδοσίας περιορίζονται κατά 3,8% (από 13,5 δις σε 13 δισ.)».

Το ΠΑΜΕ τονίζει για την κυβέρνηση ότι «παίρνει δέκα από τους φτωχούς και δίνει ένα ψίχουλο στους πιο εξαθλιωμένους με την προϋπόθεση ότι έχουν πιαστεί τα ματωμένα πλεονάσματα! Παράλληλα προβλέπει επιπλέον δώρα και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους για την ανάκαμψη των κερδών τους με μειώσεις στη φορολογία, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.α. Την ίδια στιγμή που έχει εξαπολύσει κύμα φοροεπιδρομής προς τον εργαζόμενο λαό χτυπώντας ακόμα παραπάνω το λαϊκό εισόδημα, ο προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον καρατόμηση κοινωνικών κονδυλίων, νέα επίθεση στην υγεία και την ασφάλιση».