Εφ’ όλης της ύλης δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Στον απόηχο της βομβιστικής επίθεσης στον όμιλο ΣΚΑΙ, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για άκρως διχαστικό λόγο, ενώ αντέκρουσε τη θέση του προέδρου της ΝΔ περί ηθικής αυτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επίκεντρο της κριτικής του πρωθυπουργού βρέθηκαν επίσης τα εθνικά θέματα με ΠΓΔΜ και Αλβανία, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για προσχηματική αντίθεση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών, στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου, ενώ δεν έλειψαν τα πυρά προς την αντιπολίτευση για θέματα οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «πετύχαμε εκεί που εσείς αποτύχαμε παταγωδώς», προβαίνοντας σε σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του με αυτή της ΝΔ και υπογραμμίζοντας πως «παραλάβαμε μια χώρα μετά από μια πενταετία καταστροφής».

Ο Κ. Μητσοτάκης ακολούθησε ολισθηρό δρόμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε ολισθηρό δρόμο, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι τον είδαμε να κατηγορεί πολιτικούς αντιπάλους ως μειοδότες. Να φτάνει το κατώτατο σκαλί της αθλιότητας και να κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας ότι πούλησε την Μακεδονία στους εταιρούς για να σώσει τις συντάξεις. «Η συναλλαγή θέλει δυο, γιατί δεν κατονομάζετε με ποιον έκανα τη συναλλαγή;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Αποδεικνύετε ότι δεν είστε ευρωπαϊστής και χρησιμοποιείται συνθήματα Μιχαλολιάκου κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «στο Συνέδριο της ΝΔ είπατε να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γι’ αυτά που κάνει αλλά γι’ αυτά που πιστεύει. Τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν όταν άνοιξαν τα ξερονήσια».

Με αφορμή την «άθλια», όπως την χαρακτήρισε επίθεση στον ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι και πάλι η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ηθικό αυτουργό της τρομοκρατίας». «Είχαμε να ακούσουμε τόσο άθλια κατηγορία από τότε που κάποιοι ακραίοι στην ΝΔ το 1980 κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως «αρχηγό της 17 Νοέμβρη» είπε ο πρωθυπουργός, με τους βουλευτές στα έδρανα της ΝΔ να αντιδρούν.

Αναφερόμενος στο «Μακεδονικό», ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησης για το θέμα της γλώσσας και της εθνότητας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, όπου κατατέθηκε νέα τροπολογία από βουλευτές, στην οποία αναφέρεται ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών καθορίζεται υπηκοότητα και όχι εθνότητα, και επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως «αν ψηφιστεί από τα 2/3, θα βγείτε δημόσια να πείτε ότι όσα λέγατε τέσσερις μήνες ήταν αερολογίες και το κάνατε για να δημιουργήσετε κλίμα και να διχάσετε τον λαό;»

«Ο πρώτος δικό μας προϋπολογισμός»

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μετα-μνημονιακό προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης, τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό».

Υπενθύμισε δε, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε μία χώρα «μετά από μία 5ετία καταστροφής, μετά από έναν οικονομικό όλεθρο, μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδδώνα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε αν «η ΝΔ δεν ήταν στην κυβέρνηση όταν το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 15%; Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ; Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ; Εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%; Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το 1/4 ; Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;»

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στον αντίποδα σε ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, ύψους περίπου 6,4 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος, προσθέτοντας, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, πως «εσείς, από το 2014 είχατε μέτρα 65 δισ. ευρώ».

«Η δική σας δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε πιο σκληρή και χωρίς κανένα αποτέλεσμα» σχολίασε.