Με αναφορά στα γεγονότα βίας που γίνονται όλο και περισσότερα, με αποκορύφωμα τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής ξεκίνησε την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Τι συνδέει τις βαριοπούλες, τις μολότοφ, τα σφυριά – εφεύρεση του 2008 για να σπας τα μάρμαρα, τους βανδαλισμούς, τα καμένα περίπτερα με την βόμβα στον ΣΚΑΙ & στην Καθημερινή. Είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Της αλυσίδας της βίας» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, συμπληρώνοντας πως «προφανώς δεν είναι ίδιος ο πιτσιρικάς που πετάει μολότoφ μ’ αυτόν που τοποθετεί εκρηκτικά σ’ ένα κτήριο. Είναι όμως συμπτώματα της ίδιας θρησκείας, που θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε Βαρβαρολαγνεία. Η Θεά είναι η βαρβαρότητα! Και όλα θυσιάζονται στους βωμούς της».

«Θα μιλήσω όμως για τις ευθύνες των ανθρώπων που είναι μέσα σε αυτή την αίθουσα. Πρώτη, η ευθύνη των κυβερνητικών: Η ασυλία πάντα και παντού, των συμμοριών που καταστρέφουν, απειλούν και καίνε. Δεν είναι κοινωνική πολιτική. Είναι εγκληματική πολιτική» πρόσθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ρωτώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να πει έστω και μια πολύμορφη συμμετοχική δράση που συνέβη τον Δεκέμβρη του ’08 όταν καιγόταν και λεηλατήθηκε η Αθήνα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε πως η ρητορική της μισαλλοδοξίας, του διχασμού και τελικά η ρητορική της βίας δεν μπορεί να είναι η γλώσσα της σύγχρονης πολιτικής. «Αν ένας πολιτικός παρουσιάζει τον αντίπαλο του ως το απόλυτο κακό τότε γιατί να μην πεταχτεί και μια μολότοφ και μια βόμβα; Τον εχθρό στοχεύει» τόνισε.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι είναι η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση, ρωτώντας ωστόσο αν τα στελέχη της κυβέρνησης δεν βρήκαν ούτε μια άχρηστη υπηρεσία, έναν άχρηστο οργανισμό, ένα άχρηστο Νομικό πρόσωπο να συγχωνεύσουν ή να καταργήσουν. «Τόσο ταχτοποιημένα & νοικοκυρεμένα τα είχαν όλα οι προηγούμενοι;» συμπλήρωσε.

«Είμαστε η χώρα με τους υψηλότερους έμμεσους φόρους στην Ευρωζώνη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τσακίζετε τα αδύναμα νοικοκυριά, τους μη προνομιούχους Έλληνες με τους πιο άδικους κοινωνικά φόρους τους έμμεσους φόρους» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι τα «δωράκια» που λαμβάνουν κάποιοι με το κοινωνικό μέρισμα, η κυβέρνηση τα έχει εισπράξει στο πολλαπλάσιο μέσω έμμεσων φόρων.

«Το 2019 η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα. Πρέπει να δούμε την Ελλάδα αλλιώς και για να γίνει αυτό δεν αρκεί να χάσετε τις εκλογές. Πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που ποτέ δεν λαΐκισαν, οι δυνάμεις που ποτέ δεν κορόιδεψαν» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, συμπληρώνοντας πως ο Προϋπολογισμός που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή είναι ο τελευταίος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Οι πολίτες να σκεφτούν τα λάθη σας, αυτά που δεν παραδέχεστε, αυτά που αρνείστε, αυτά που δεν κάνατε είτε γιατί σας εμπόδισαν οι ιδεοληψίες σας, είτε γιατί δεν είσαστε ικανοί να τα κάνετε. Με αποτέλεσμα η χώρα να μένει πίσω» κατέληξε.