Ούτε μια βόμβα που θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρώπινα θύματα ή να ισοπεδώσει το κτίριο του Σκάι, δεν κατάφερε να φέρει ομόνοια και μια καταλαγή στο πολιτικό κλίμα το οποίο είναι εξαιρετικά πολωμένο.
Ένα σκηνικό ακραίας αντιπαράθεσης μεταξύ κομμάτων, δημοσιογράφων, απλών πολιτών το οποίο είχε χρόνια να ζήσει η χώρα. Και μια κατάσταση η οποία, σε συνδυασμό με την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας τινάζει στον αέρα την προεκλογική περίοδο, την προσπάθεια να επανέλθει η κανονικότητα και βεβαίως την επιχείρηση οικονομικής ανάκαμψης με όχημα μεγάλες επενδύσεις.
«Ποιος να έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει και γιατί να εμπιστευτεί το πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να συμφωνήσει ούτε στα βασικά. Και πέραν του ότι μπορεί να χάσει τα λεφτά του σε μια ασθμαίνουσα οικονομία, όταν βλέπει ότι στην Αθήνα πέφτουν βόμβες ή η πρωτεύουσα γίνεται σκηνικό πολέμου με μολότοφ κι επεισόδιο με αστυνομικούς, στρέφει αλλού το ενδιαφέρουν του».
Αυτό τονίζουν έμπειροι οικονομικοί αναλυτές οι οποίοι φοβούνται ότι μια πανευρωπαϊκή κρίση βρίσκεται προ των πυλών και η ελληνική οικονομία είναι αθωράκιστη και αδύναμη να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που θα προκύψουν.
Πολιτικός πόλεμος
Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα βεβαίως είναι η αίσθηση ενός πολιτικού πολέμου που ακόμη και στο «βρόμικο ’89» δεν είχε λάβει αυτά τα χαρακτηριστικά. Με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης, από το 2012 και μετά μάλιστα όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πρωτοστατούσαν σε επεισόδια και ύβρεις κατά πολιτικών αντιπάλων, έχει εγκατασταθεί ένα δυστοπικό περιβάλλον. Κυριαρχούν η εγκληματικότητα, η αίσθηση της παρανομίας που δεν περιορίζεται και ταυτόχρονα μια άνευ όρων πολιτική σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων.
Ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια δεν είχε εμφανιστεί ένα σκηνικό το οποίο είχε οριοθετήσει βεβαίως και ο Τσίπρας με τη φράση «στις 20 Σεπτέμβρη τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».
Την… εντολή του αρχηγού ακολουθούν κατά γράμμα κορυφαίοι υπουργοί που έχουν περιχαρακωθεί και βάλλουν κατά όσων έχουν αντίθετη άποψη. Η φράση του Πολάκη «να βάλουμε κάποιους φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές» ή του… Ρασπούτιν που πίεζε να ανοίξουν δικαστικές υποθέσεις ακόμη και αθώων κι ας βρουν μετά το δίκιο τους, κινούνται στη γραμμή της σκληρής αντιπαράθεσης με τους αντιπάλους.
Όπως επίσης και το εμπάργκο στον Σκάι, οι χαρακτηρισμοί υπουργών ή του ίδιου του Τσίπρα ως fake news ό,τι δημοσίευμα έρχεται σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική, οι απειλές κατά δημοσιογράφων και εκδοτικών συγκροτημάτων από θεσμικά πρόσωπα όπως ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Μαξίμου.
Ακόμη και η «βιομηχανία» αγωγών που έχουν ανοίξει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα… κατ’ εντολήν του κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ.
Μπαχαλοποίηση
Ολοι αυτοί οι «ευγενικοί χορηγοί» της μπαχαλοποίησης της πολιτικής ζωής και της στοχοποίησης θεσμών όπως η Δικαιοσύνη και η Τέταρτη Εξουσία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχουν και τα αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε.
Βόμβες σε δικαστές, όπως ο Ι. Ντογιάκος, προ μερικών εβδομάδων, βόμβες στον Σκάι, επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα αλλά και η δημιουργία ενός κατάλληλου πολιτικού μείγματος για συγκρούσεις εντός κι εκτός Βουλής.
Στην παγίδα έχει πέσει βεβαίως και η Νέα Δημοκρατία η οποία «απάντησε» με εμπάργκο στη δημόσια τηλεόραση ή που στην καθημερινότητα χρησιμοποιεί εκφράσεις τις οποίες κάποτε καταδίκαζε όταν αφορούσαν δικά της στελέχη.
Από τους γερμανοτσολιάδες, τους μνημονιακούς, τους προδότες που ξεπουλήθηκαν στους δανειστές, περάσαμε στους προδότες της Μακεδονίας, που ξεπουλάνε το όνομα, που θέλουν κρέμασμα και που απειλούνται με νέο… Γουδή.
Καμιά προσπάθεια να βρεθεί μια μέση λύση, καμιά διάθεση για πολιτικό πολιτισμό, ακραίες εκφράσεις, ύβρεις και καθημερινές αντιπαραθέσεις που είναι σίγουρο ότι θα πάρουν διαφορετική τροπή όταν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών.
Ούτε και μετά τη βόμβα στον Σκάι υπήρξε διάθεση να αλλάξει κάτι. Παρά το γεγονός ότι χθες το πρωί ακούστηκαν φωνές που ζητούσαν την άρση του εμπάργκο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον κανάλι, λίγες ώρες μετά η κατάσταση χειροτέρευσε.
Η απάντηση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του Πάνου Σκουρλέτη στις οργισμένες δηλώσεις του Γ. Αλαφούζου, προκάλεσαν νέο γύρο συγκρούσεων. « Με τις ανοησίες του κολλητού του κ. Γεωργιάδη, Άρη Πορτοσάλτε περί ηθικής αυτουργίας της κυβέρνησης, τις οποίες επαναλαμβάνει ο κ. Αλαφούζος, επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να αφήσουμε τους άθλιους προπαγανδιστές, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των «ηθικών αυτουργών της τρομοκρατίας» στα τηλεοπτικά τους πάνελ».
Επιστροφή στο μίσος
Πρόκειται για μια πολύ κακή ανακοίνωση με πρωτοφανή στοχοποίηση ενός δημοσιογράφου και με χαρακτηρισμούς που δεν δικαιολογούνται ούτε από την οργή που θα μπορούσε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό είναι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και μ’ αυτό θα πάει η χώρα στις κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων ετών. Η επιστροφή του μίσους μέσα στην κοινωνία μόνο καλές εξελίξεις δεν προοιωνίζεται.
Και την ώρα που θα έπρεπε να υπάρχει κουλτούρα διαλόγου και αποδοχής της αντίθετης άποψης χωρίς να μπαίνει στο στόχαστρο και να δίνει «όπλο» σε περιθωριακούς τρομοκράτες να δρουν, η Ελλάδα μπαίνει στη λογική ενός νέου εμφυλίου.
Που μόνο κακά αποτελέσματα θα έχει διότι όταν το πολιτικό σύστημα του λεγόμενο συνταγματικού τόξου δεν βρίσκει διεξόδους, τότε τα κενά τα γεμίζουν ακροδεξιά στοιχεία ή εξτρεμιστές.