Την πρίζα από την Χαλυβουργική τράβηξε ο ΑΔΜΗΕ χθες το βράδυ. Τελικά δεν στάθηκε δυνατό να βρεθεί λύση για την αποπληρωμή του υπέρογκου χρέους των 31,8 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ και τον τερματισμό της μη πληρωμής των τρεχόντων λογαριασμών.

Η ιδιοκτησία της Χαλυβουργικής είχε δεσμευτεί στις 4 Δεκεμβρίου ότι θα υποβάλλει ως τις 17 του μήνα τις προτάσεις της προς τη ΔΕΗ. Γι΄ αυτό και η επιχείρηση είχε τότε αποφασίσει να μεταθέσει την άρση εκπροσώπησης για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για λίγες ημέρες. Ωστόσο, η Χαλυβουργική δεν κατέθεσε τελικά κάποιο ρεαλιστικό σχέδιο, με συνέπεια να δοθεί χθες η εντολή να κατέβει ο διακόπτης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο τέλος του μήνα εκπνέει και η αντίστοιχη παράταση που έχει δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για εξεύρεση λύσης που θα αφορά την εξόφληση των οφειλών της ΛΑΡΚΟ, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο οφειλέτη της ΔΕΗ με χρέη που φτάνουν περίπου τα 300 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει με την υπογραφή μιας νέας σύμβασης για τη ΛΑΡΚΟ, με απαραίτητη προϋπόθεση ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παλιών χρεών. Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις επισημαίνουν ότι το εγχείρημα επίλυσης του προβλήματος είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Σχετικά με την Χαλυβουργική, η ΔΕΗ αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στη διεκδίκηση των οφειλών της βιομηχανίας με νομικά μέσα. Ωστόσο, παράγοντες της επιχείρησης επισημαίνουν στο «Βήμα» ότι, εάν εντός του επόμενου μήνα, γίνουν κάποια βήματα, με εξόφληση ενός σημαντικού μέρους των οφειλών και ρύθμιση του υπολοίπου, τότε θα μπορούσε να υπογραφεί μια νέα σύμβαση με την ιστορική βιομηχανία. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει και λήξη των ενδοοικογενειακών δικαστικών διενέξεων της οικογένειας Αγγελόπουλου.