Πολλοί υποστηρικτές του Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν έχουν συλληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, διενεργούνται «έρευνες σε 15 Πολιτείες» και «σε ορισμένα μέρη, όπως στο Νιου Τζέρσεϊ, έχουν ξεκινήσει οι συλλήψεις».

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον Γκιουλέν ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Το γεγονός ότι ο ιεροκήρυκας ζει μόνιμα στις ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον αρνείται μέχρι τώρα να τον εκδόσει αποτελεί πηγή έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον ο Τσαβούσογλου είπε ότι έδωσε στον Αμερικανό ομολόγο του, τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο, έναν κατάλογο με τα ονόματα 84 ανθρώπων των οποίων την έκδοση ζητά η Τουρκία. Στην ομιλία του σήμερα ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι «καταβάλλονται προσπάθειες για να εκδοθεί ο ηγέτης των τρομοκρατών» αλλά και ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτές τις δηλώσεις επειδή «έχει ακούσει αυτά τα πράγματα και στο παρελθόν».