Παρά την αποφόρτιση των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφάνισε στην Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας, η κριτική της αντιπολίτευσης για τους εν γένει χειρισμούς της κυβέρνησης ήταν σφοδρή. Ο κ. Βίτσας είπε ότι μειώθηκαν κατά 6.500 οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, ενώ μιλώντας στην επιτροπή όπου συζητείται με την μορφή του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την ρύθμιση θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής και χορήγησης ασύλου, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στις νησιωτικές δομές φιλοξενούνται 11.544 ενώ τον Σεπτέμβριο ανέρχονταν σε 18.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφάνισε: στη Μόρια φιλοξενούνται 4.714 άτομα, στο Βαθύ της Σάμου 3.862, στο Πυλί της Κω 927, στην ΒΙΑΛ της Χίου 1262 και στη Λέρο 779. Όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτό δεν μπορούσε να γίνει τυχαία και δεν έγινε από μόνο του». Αναφορικά με τα άρθρα του νομοσχεδίου περί μεταφορών και μισθώσεων, είπε ότι αποτελούν την ψυχή του.

Ωστόσο, δεν έπεισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εστίασαν την κριτική τους στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου περί νομιμοποίησης δαπανών. Όπως είπε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης, «το νομοσχέδιο είναι εξοργιστικό, είναι η ταφόπλακα σε οποιαδήποτε διάθεση εξωραϊσμού των δαπανών γύρω από το μεταναστευτικό». Και πρόσθεσε: «Μετατρέψατε το μεταναστευτικό ζήτημα σε πλυντήριο δαπανών με χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων χωρίς καμία συνθήκη διαφάνειας. Αν δεν είναι αυτό η απόλυτη ομολογία ανικανότητας, τότε αποτελεί την απόλυτη ομολογία συγκάλυψης στη διαφθορά», ενώ και η ΔΗΣΥ είπε ο εισηγητής της Ν.Δ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Παπαθεοδώρου μίλησε για διάτρητο νομοσχέδιο επικαλούμενος και τις ενστάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Ο κ. Βίτσας αντέτεινε ότι δεν υπάρχει σύμβαση η οποία να μην αναρτάται στην «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» κατηγορώντας ΝΔ και ΔΗΣΥ ότι ενώ επί μήνες καταγγέλλουν σκάνδαλα, δεν έχουν προσκομίσει ούτε ένα στοιχείο. Σημείωσε εξάλλου ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι το πρώτο από τα τρία που προετοιμάζει η κυβέρνηση και θα υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες έχουν τη σφραγίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.