Ικανοποιημένα είναι τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης από το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος, βλέποντας ότι αποδίδει στην προσπάθεια για την περιστολή της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια που ισχύει το μέτρο για τις αποδείξεις διαπιστώθηκε ότι πολύ γρήγορα και από τους πρώτους κιόλας μήνες του έτους οι φορολογούμενοι μαζεύουν τις απαραίτητες αποδείξεις για να κερδίσουν το αφορολόγητο και να τύχουν σημαντικής μείωσης – έκπτωσης φόρου.

Το γεγονός αυτό όμως έχει θορυβήσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς από τη στιγμή που κάποιος έχει εξασφαλίσει το αφορολόγητο δεν εμφανίζει την ίδια θέρμη για να συνεχίσει να ζητάει αποδείξεις κατά τη διάρκεια των συναλλαγών του και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν να κάνουν με καθημερινά έξοδα. Για τον λόγο αυτόν στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν σοβαρά να θεσπίσουν νομοθετική ρύθμιση ώστε να αλλάξουν τα υφιστάμενα ποσοστά και να πρέπει μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες να μαζεύουν περισσότερες αποδείξεις με πλαστικό χρήμα ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής, του γνωστού σε όλους e-banking.

Έτσι, προσανατολίζονται να αλλάξουν – αυξήσουν τα ποσοστά βάσει των οποίων πρέπει οι φορολογούμενοι να συγκεντρώσουν αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Παράλληλα με νομοθετική ρύθμιση θα επεκταθούν υποχρεωτικά οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα και πλαστικό χρήμα με τη σημαντική μείωση του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπεται η χρήση μετρητών για αγορές. Το όριο αυτό αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 300 ευρώ ή ακόμα και στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ