Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ θα έχουν διμερείς συναντήσεις με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι πριν από την έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών με το θέμα του Brexit στην κορυφή της ατζέντας.

«Πριν από την σύνοδο θα συναντηθώ με την Τερέζα Μέι για συνομιλίες της τελευταίας στιγμής», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.
Στο Δουβλίνο, εκπρόσωπος του ιρλανδού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Λίο Βάραντκαρ θα έχει διμερείς συνομιλίες με την βρετανίδα πρωθυπουργό.

Η Τερέζα Μέι επρόκειτο να ταξιδέψει χθες στο Δουβλίνο, αλλά αναγκάσθηκε να παραμείνει στο Λονδίνο για να είναι παρούσα στην διαδικασία της πρότασης μομφής εναντίον της.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας κέρδισε τελικά την υποστήριξη του κόμματός της για να παραμείνει πρωθυπουργός, ωστόσο καλείται να δώσει μια ακόμη μάχη στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξασφαλίσει νομικές εγγυήσεις για το ακανθώδες ζήτημα του backstop για τα βορειοϊρλανδικά σύνορα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα απευθυνθεί το απόγευμα στους ομολόγους της της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για μια διήμερη σύνοδο κορυφής. Οι 27 θα έχουν στη συνέχεια απόψε διαβουλεύσεις χωρίς τηn Μέι για να εξετάσουν «τι μπορούν να της προσφέρουν», εξήγησε  ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θέλουν «να βοηθήσουν» την Μέι, αλλά δεν ξέρουν πώς. «Το περιθώριο που υπάρχει είναι εξαιρετικά στενό, πρόκειται για μια άσκηση επικοινωνίας», σημείωσε σήμερα υψηλόβαθμος διπλωμάτης κράτους μέλους.

Η ηγέτης των Συντηρητικών επέζησε χθες της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει εναντίον της βουλευτές του κόμματός της, που στην πλειονότητά τους τάσσονται εναντίον της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ. Ωστόσο επρόκειτο για μια πύρρειο νίκη της Βρετανίδας πρωθυπουργού καθώς πολύ μεγάλο μέρος των συναδέλφων της (περισσότερο από το ένα τρίτο) ψήφισε εναντίον της, το οποίο δείχνει ότι εμμένουν οι δυσκολίες στο κοινοβούλιό της, στο οποίο θα πρέπει να διοργανωθεί ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας της για το Brexit πριν από τις 21 Ιανουαρίου.

«Ήταν και είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στις διαπραγματεύσεις. Τώρα είναι σημαντικό να συγκεντρωθούμε σε μια συντεταγμένη αποχώρηση», έγραψε στο Twitter ο Γκέρνοτ Μπλίμελ, ο Αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στην Μέι μετά την ψηφοφορία.

Οι υποστηρικτές του Brexit στους κόλπους των Συντηρητικών, όπως και οι βορειοϊρλανδοί σύμμαχοί τους του μικρού ενωτικού κόμματος DUP αμφισβητούν ιδιαίτερα τη λύση του λεγόμενου «backstop», δηλαδή το «δίχτυ ασφαλείας» που προβλέπεται από την συμφωνία διαζυγίου της Μέι με την ΕΕ για να αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία.

Αυτό το «δίχτυ ασφαλείας» προβλέπει τη δημιουργία ενός «ενιαίου τελωνειακού εδάφους» που θα περιλαμβάνει την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει του Brexit.

Αυτό θα εφαρμοστεί μόνον αν οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Λονδίνου και των 27 της ΕΕ δεν επιτρέψουν να υπάρξουν εγγυήσεις για την απουσία «σκληρού» συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία. Ωστόσο οι υπέρμαχοι της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ φοβούνται ότι η Βρετανία θα παραμείνει για πάντα προσδεδεμένη στην ΕΕ.
Για να τους καθησυχάσει η Μέι ελπίζει να εξασφαλίσει μια εγγύηση ότι αυτό το backstop θα είναι μόνο προσωρινό.

 «Ναι» σε διευκρινίσεις για το Brexit, «όχι» σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτή στο να προστεθούν διευκρινίσεις στη συμφωνία του Brexit αλλά δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις ουσίας για θέματα όπως η λύση του backstop στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ.
«Το λέμε αυτό και το εννοούμε… άρα τελικές διευκρινίσεις ναι, αλλά περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι», δήλωσε ο Έτινγκερ στο γερμανικό δίκτυο SWR.

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή στο να τεθεί ένα χρονικό όριο για τη λύση του backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Έτινγκερ δήλωσε: «Όχι, αυτό δεν λειτουργεί. Χρειάζεται να έχουμε σαφείς κανόνες για τους πολίτες, τα προϊόντα και τα αγαθά στα σύνορα της Ιρλανδίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, στο Μπέλφαστ και το Δουβλίνο».

«Δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα εξέλθουμε με κάποιες αλλαγές» από την σύνοδο κορυφής, προειδοποίησε επίσης η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. «Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση», αλλά μόνον ‘παρατηρήσεις'», υπερθεμάτισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι αν και είναι «σαφές ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν θα ξανανοίξει και δεν θα τροποποιηθεί», υπάρχει παρ’όλα αυτά «ένα κάποιο περιθώριο ελιγμού για μια προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών».
Εκτός από το ιρλανδικό θέμα, η συμφωνία για το Brexit ρυθμίζει επίσης το θέμα της εκκαθάρισης του λογαριασμού που θα πρέπει να εξοφλήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ για να τιμήσει τις δεσμεύσεις του. Προβλέπει επίσης ποια θα είναι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και των Βρετανών στην ΕΕ μετά το Brexit.

Τι αναφέρει το προσχέδιο της ΕΕ για το Brexit

Την ίδια ώρα σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε σήμερα Πέμπτη το Reuters η ΕΕ φέρεται να «προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις» στη Βρετανία όσον αφορά το «δίχτυ ασφαλείας» (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία και την συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την EΕ.

Στο προσχέδιο, ένα έγγραφο έξι σημείων το οποίο προετοιμάζει η ΕΕ για την Τερέζα Μέι ώστε να συμβάλει στο να πείσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός το διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα «αλλάζουν ή αντιβαίνουν» στην συμφωνία.

Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της ΕΕ να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

Μεταναστευτικό και μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη στην ατζέντα της Συνόδου

Αν και το Brexit αναμένεται για άλλη μια φορά να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον κατά την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης κι άλλα σημαντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων ορισμένα που εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν πηγή συγκρούσεων, όπως το μεταναστευτικό.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προβλέπουν επίσης να κάνουν έναν απολογισμό των διαπραγματεύσεων για τον μετά το Brexit προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο ενός δεινού μπρα ντε φερ ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Επίσης αναμένεται να ανανεώσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Αύριο Παρασκευή, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να εγκρίνουν μεταρρυθμίσεις για την ευρωζώνη, οι οποίες έχουν ως στόχο την καλύτερη προστασία της νομισματικής ένωσης από μελλοντικές κρίσεις.