Σε μια πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Παππάς, ερωτώμενος για την υπόθεση Πετσίτη, του κολλητού του φίλου από τα παιδικά χρόνια, είπε λίγο πολύ ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει και σκανδαλολογεί ασύστολα «ψειρίζοντας τη μαϊμού».

Βεβαίως, μια παλιά παροιμία λέει ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού τόσο πιο πολύ… εκτεθειμένη είναι, για να το πούμε κομψά. Και φαίνεται ότι και ο Μανώλης Πετσίτης αλλά και οι ισχυροί πολιτικοί κι επιχειρηματικοί φίλοι έχουν ανέβει πολύ ψηλά και όταν θα πέσουν αυτό θα γίνει με πολύ κρότο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αυτό που φοβούνται, και σιωπούν, είναι μήπως βρεθούν άλλα στοιχεία που θα συνδέουν το delivery boy ή golden boy εξαιτίας της ραγδαίας οικονομικής ανέλιξής του, με off shore εταιρείες, περίεργους λογαριασμούς ή διασυνδέσεις που θα αγγίζουν τα όρια της ποινικής δίωξης, κι όχι μόνο του πολιτικού κολασμού.

Δεν ξέρουν, δεν είδαν

Ο Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο «Θέμα FM» είπε ότι δεν γνωρίζει τον Πετσίτη ούτε ασχολείται με τα θέματα αυτά. Κανένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος ή πολιτικός που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζεται να πει μια κουβέντα, καλή ή κακή για τον εν λόγω μυστικοσύμβουλο. Απορία προκαλεί το γεγονός ότι και κανένα μέσο ενημέρωσης και κανένα δημοσιογράφος φιλικός προς την κυβέρνηση δεν παίρνει θέση για όλα όσα βγαίνουν στο φως. Είτε κάνουν ότι δεν τον γνωρίζουν είτε έχει πέσει μια ιδιότυπη ομερτά για τον Πετσίτη, είτε πρόκειται για «ιερό τοτέμ» που δεν πρέπει να το αγγίξουν διότι θα πρέπει να αγγίξουν και τον Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Παππά.

Όμως, όλα τα στοιχεία και οι μαρτυρίες δείχνουν ότι ο Πετσίτης ήταν άνθρωπος που μπαινόβγαινε με άνεση στα υπόγεια του Μαξίμου, στη ΔΕΠΑ και φυσικά στα γραφεία που… εργαζόταν στην εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον θυμάται ως το παιδί που κρατούσε την τσάντα του Νίκου Παππά όταν είχε ραντεβού. Ο δε πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκος, ομολογεί ότι πήγαινε όποτε ήθελε στην εταιρεία για «δουλειές» του Μαξίμου.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στον Σκάι, μάλιστα, τονίζει ότι έμπαινε στη ΔΕΠΑ απροειδοποίητα στη λογική του «μπάτε σκύλοι αλέστε» προκειμένου να μεταφέρει έγγραφα και να κάνει δουλειές του Μαξίμου. Ποιος; Ο υπάλληλος του Λαυρεντιάδη ο οποίος χρωστούσε στη ΔΕΠΑ 120 εκατ. ευρώ.

Θ. Κιτσάκος

Οσο για το αν τον γνώριζαν ή όχι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή οι φιλικά προσκείμενοι δημοσιογράφοι, αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεο. Από την Καισαριανή που το 2015 συνοδεύει τον Τσίπρα, από το Μαξίμου όπου πανηγυρίζει τον Σεπτέμβριο του 2015 με τον πρωθυπουργό και τον Φλαμπουράρη, αλλά και από ένα βίντεο τη νύχτα της μεγάλης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015.

Στο βίντεο αυτό φαίνεται να αγκαλιάζει τον Παππά και δίπλα του να είναι ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης ο οποίος για… δημοσιογραφικούς λόγους αγκάλιαζε τον Τσίπρα, τον Παππά, τον Βασιλειάδη και τα άλλα στελέχη και πανηγύριζαν μαζί για την «πρώτη φορά Αριστερά».

Αγκαλιές και φιλιά για τη μεγάλη νίκη. Ο Πετσίτης πάντα κοντά στον Παππά

Όλα αυτά, όμως, είναι πταίσματα μπροστά σε όσα αποκαλύπτονται και πρόκειται να αποκαλυφθούν. Διότι το να παίρνει πάνω από 300 χιλ. ευρώ σε δύο χρόνια ένα πρώην γκαρσόνι ας πούμε ότι είναι εφικτό και νόμιμο. Ακόμη κι αν αυτά τα λεφτά τα παίρνει από τον Λαυρεντιάδη ο οποίος έχει τεράστια χρέη προς τη ΔΕΠΑ και ψάχνει τότε μια ευνοϊκή μεταχείριση.

Τι γίνεται, όμως, όταν ο Μανώλης Πετσίτης είναι απλά μια… κουκίδα σε ένα ευρύτερο πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο ενδεχομένως να εμπλέκονται κι άλλοι; Όπως π.χ. ο δικηγόρος των off shore, Αρτέμιος Αρτεμίου από την Κύπρο, ο οποίος είχε ταξιδέψει με τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα με ιδιωτικό τζετ μεγιστάνα που διώκεται από διεθνείς αρχές;

Περίεργες υποθέσεις

Τι θα συμβεί αν όλες οι συμπτώσεις «δέσουν» μια υπόθεση στην οποία κεντρικό ρόλο έχει το Μέγαρο Μαξίμου και ο Παππάς φυσικά, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης καθώς και ο δικηγόρος Αρτεμίου που παίζει στα δάκτυλα τις υπεράκτιες εταιρείες;

Γιατί υπάρχουν περιστατικά που από μόνα τους δε λένε πολλά, αν όμως, συνδεθούν οι τελίτσες δημιουργείται ένα τρίγωνο διαπλοκής Μαξίμου – Κύπρου – Λαυρεντιάδη που οφείλουν οι δικαστικές αρχές να ερευνήσουν. Όχι γιατί μπορεί να σημαίνει κάτι απαραίτητα ή μπορεί να αποκαλυφθούν σημεία και τέρατα, αλλά γιατί η κυβέρνηση η οποία ανήλθε στην εξουσία με κύριο σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς και την καταπολέμηση της διαπλοκής, οφείλει να αποδείξει ότι και φαίνεται και είναι τίμια.

Η αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» και του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου για σύνδεση Πετσίτη με τον Αρτεμίου και για τη Βενεζουέλα που κρύβει μυστικά, πρέπει να ερευνηθεί με διαφορετικό τρόπο.

Εκπρόσωπος των off shore

Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το newsbomb, ο Μανώλης Πετσίτης εκπροσωπεί στην Ελλάδα τους Κύπριους δικηγόρους Λάμπρο Πιέρη, Σωτηράκη Παναγιώτου, Ιωάννη Κασουλίδη και Ερωτόκριτο Παπουτσίδη, οι οποίοι σχετίζονται με μια σειρά από offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που χρησιμοποιήθηκαν για να αυξηθούν τα «φέσια» της ELFE προς την κρατική επιχείρηση αερίου.

Ο Λάμπρος Πιερής, προβεβλημένο στέλεχος του ΑΚΕΛ, είναι συνέταιρος στο νομικό γραφείο APLAW Services Limited, δηλαδή στο γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου, του περιβόητου δικηγόρου των offshore, ο οποίος διατηρεί τουλάχιστον από το 2013 γνωριμία με τον Νίκο Παππά και φέρεται να κομίζει συχνά πυκνά επενδυτικές προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τη σειρά του ο Σωτηράκης Παναγιώτου ήταν μέχρι πρόσφατα ο διευθυντής της APLAW Services Limited.

Ο Κύπριος δικηγόρος Σωτηράκης Παναγιώτου (του Σίμου και της Χρυσούλας) είναι ενδιαφέρουσα υπόθεση, όσο και ο ίδιος ο Μανώλης Πετσίτης, ο οποίος τον εκπροσωπεί στην Ελλάδα.

Ο Σωτηράκης Παναγιώτου διαθέτει – άγνωστο πως- δύο ελληνικά ΑΦΜ. Και τα δύο δόθηκαν από τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού. Το ένα αποκτήθηκε με Κυπριακό διαβατήριο και το δεύτερο με διαβατήριο Αυστραλίας. Μάλιστα ο γεννηθείς το 1973 Παναγιώτου πρώτα απέκτησε ΑΦΜ το Νοέμβριο του 2010 με το αυστραλιανό διαβατήριο, δηλώνοντας κάτοικος Ρουάντας και εν συνεχεία το Δεκέμβριο του 2010 απέκτησε ΑΦΜ με το κυπριακό διαβατήριο, δηλώνοντας κάτοικος Κύπρου. Πως έγινε αυτό, είναι κάτι που θα πρέπει να το εξετάσει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Με το ΑΦΜ που απέκτησε με το αυστραλιανό διαβατήριο ο Παναγιώτου συμμετείχε ως μέλος στην εταιρεία Διαφημιστικές Υπηρεσίες Maze Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, με την οποία φέρεται να συνεργάζεται ο κ. Πετσίτης και η οποία αναλαμβάνει έργα προβολής μεγάλων ΔΕΚΟ και οργανισμών, αλλά και επιχειρήσεων φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση.

Ο Πετσίτης στη μέση με Τσίπρα και Φλαμπουράρη

Στην ίδια εταιρεία συμμετείχε και ο Κύπριος δικηγόρος Λάμπρος Πιερής. Η Maze (την οποία τρέχει πλέον ο κ. Περικλής Πασχάκης) από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Ιούλιο του 2018 είχε ακαθάριστα έσοδα που ξεπερνούσαν τις 500.000 ευρώ.

Με το ΑΦΜ που απέκτησε με το κυπριακό του διαβατήριο, ο Σωτηράκης Παναγιώτου εμφανίζεται ως ο εκπρόσωπος της εταιρείας Chemstorage Limited στην Ελλάδα. Ποια είναι αυτή η εταιρεία, διαχειριστής της οποίας είναι σήμερα η APLAW Services Limited, δηλαδή η νομική φίρμα των Πιερή και Αρτεμίου;

Είναι μια ακόμη εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη, η οποία σχετίζεται με την περιβόητη BFS Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Χημικών. Επιταγές της BFS κατέθετε η ELFE για να προμηθεύεται αέριο από τη ΔΕΠΑ. Μάλιστα, κάποιες από τις επιταγές αυτές είχαν «σκάσει» και για αυτό μνημονεύονται στις δικαστικές διενέξεις της επιχείρησης αερίου με την ELFE.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το newsbomb.gr σε μια από τις επισκέψεις του Μανώλη Πετσίτη στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θόδωρο Κιτσάκο το 2017, δήλωσε στους κλητήρες την ιδιότητα του εκπροσώπου της Chemstorage Limited, ενώ ένα τρίμηνο πριν δήλωνε εκπρόσωπος του Μαξίμου.

Ο Αρτεμίου και ο Λαυρεντιάδης

Από την άλλη ο Αρτεμίου έχει κάποια σχέση με τον Λαυρεντιάδη; Πράγματι έτσι είναι:

Ο κύπριος δικηγόρος που ταξίδεψε με τον Παππά στη Βενεζουέλα και τον Οκτώβριο του 2016 ο φωτογραφικός φακός τον συλλαμβάνει έξω από το Μαξίμου με μια πλαστική σακούλα, έχει σχέση με εταιρείες του Λαυρεντιάδη και με την περίφημη Proton Bank, ένα σκάνδαλο που ακόμη δεν έχει ερευνηθεί σε όλες τις πτυχές του.

Ο Αρτέμιος Αρτεμίου το 2015, ενώ η Ελλάδα καιγόταν από τα δημοψηφίσματα και τα capital controls αποκτά στην Κύπρο τη διαχείριση κυπριακών εταιρειών που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της Proton Bank.

Όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Χάρης Καρανίκας στο protagon, oι συγκεκριμένες κυπριακές εταιρείες είχαν λάβει το 2010 δάνεια για την εξαγορά της εταιρείας λιπασμάτων ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Δηλαδή της εταιρείας που χρωστά λίγο αργότερα περί τα 120 εκατ. στη ΔΕΠΑ και γίνεται μια σκανδαλώδης προσπάθεια να «καθαρίσει» με συμψηφισμό με δεσμευμένα ακίνητα που εκτιμήθηκαν 10 φορές περισσότερο από την πραγματική τους αξία.

Σύμφωνα με τον Καρανίκα, δύο μήνες αφού ανέλαβε τις κυπριακές εταιρείες της ELFE, ο Αρτέμης Αρτεμίου σύστησε offshore η οποία είχε ως μοναδική δραστηριότητα ένα συμβόλαιο με αντικείμενο τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για λιπάσματα.

Ένα χρόνο μετά, το 2016 κι ενώ ο Πετσίτης έχει πιάσει δουλειά στην ELFE και είναι και ο «άνθρωπος του Μαξίμου», ο Αρτεμίου πάει στο Μαξίμου «κομίζοντας επενδυτική πρόταση» όπως έχει πει. Δηλαδή ο δικηγόρος που διαχειριζόταν εταιρείες εμπλεκόμενες με την Proton και την ELFE κι έχει συστήσει συμβουλευτική εταιρεία γύρω από τα λιπάσματα, πάει στο Μαξίμου ως επενδυτής.

Ολως τυχαίως, εκείνη την περίοδο, φθινόπωρο του 2016 δηλαδή ο Θ. Κιτσάκος αποκαλύπτει ότι γίνονται προσπάθειες διευθέτησης του χρέους του Λαυρεντιάδη με τα ακίνητα που έχουν δεσμευτεί από την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος αλλά δεν μπορούν να ξεμπλοκαριστούν γιατί έχουν έννομο συμφέρον και οι τράπεζες. Λίγο καιρό αργότερα τα ακίνητα αυτά που είχαν εκτιμηθεί 9 εκατ. ευρώ ανεβάζουν την αξία τους στα 90 εκατ. Αν γινόταν εκείνη η συναλλαγή ο Λαυρεντιάδης θα «καθάριζε» με τα «φέσια». Είναι δε η περίοδος όπου ο «κολλητός» του Παππά και τακτικός θαμώνας του Μαξίμου «μπουκάρει» όποτε θέλει στη ΔΕΠΑ για τις δουλειές των υπηρεσιών που κανείς δεν γνωρίζει τι είναι και τι θέλουν. Και για τις υπηρεσίες αυτές πληρώνεται αδρά…

Οι υπεράκτιες

Μια ακόμη σημαντική επισήμανση. Η αγορά βοά ότι επειδή η ELFE δεν θέλει να πληρώσει τις οφειλές της, και παρά το γεγονός ότι κάνει τζίρους περί τα 200 εκατ. ευρώ, σιγά – σιγά μετατρέπεται σε εταιρεία «κουφάρι» καθώς γύρω της συστήνονται υπεράκτιες εταιρείες.

Σύμφωνα με αδημοσίευτα έγγραφα από τα Panama Papers, που ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται μόνον όταν πρόκειται για τα σκάνδαλα άλλων, υπάρχει κάτι πολύ σάπιο στην όλη υπόθεση και ο άνθρωπος – κλειδί είναι ο Αρτέμιος Αρτεμίου. Τα έγγραφα που δημοσιεύει ο δημοσιογράφος Χ. Καρανίκας αναφέρουν ότι οι κυπριακές εταιρείες, που δημιουργήθηκαν για την πώληση της ELFE και τις διαδοχικές μεταβιβάσεις ιδιοκτησίας της μέσω ημετέρων/συνεργατών του Λαυρεντιάδη, ώστε να λάβει ο ίδιος περισσότερα από 50 εκατομμύρια από δάνεια της Proton Bank, πέρασαν στη διαχείριση εταιρειών του Αρτέμη Αρτεμίου τον Ιούλιο του 2015.

Πρώτη η εταιρεία Fineglino Trading Ltd που τον Σεπτέμβριο του 2010 έλαβε δάνειο περίπου 54 εκατομμύρια, σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, και η οποία πέρασε στην κατοχή στενών συνεργατών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, όπως ο Κωνσταντίνος Μούτσος και ο καταζητούμενος Γιώργος Κυριακόπουλος, οι οποίοι περιελήφθησαν στη λίστα των κατηγορουμένων για την υπόθεση των δανείων.

Ο Αρτεμίου έξω από το Μαξίμου αφού συναντήθηκε άγνωστο με ποιους

Μαζί με τη Fineglino, στο πολύπλοκο εταιρικό γαϊτανάκι ιδιοκτησίας της ELFE συναντιόνταν ανά περιόδους στη διετία 2010-2012 οι Nikastero Holdings Limited, Fonderilo Limited, Olatandeno Enterprises Limited, Gelaunt Investments Limited – όλες τους κυπριακές. Το πέρασμά τους στη διαχείριση του δικηγορικού γραφείου του Αρτεμίου πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ η ELFE είχε επανέλθει και τυπικά στον Λαυρεντιάδη.

Στο απόρρητο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια που δόθηκαν από την Proton Bank το 2010 εμφανίζονταν οι εταιρείες που συνδέονταν με την ELFE, ανάμεσά τους και οι κυπριακές Fineglino, Fonderilo και Nikastero. Οι εταιρείες αυτές πέρασαν στη διαχείριση εταιρείας του δικηγορικού γραφείου του Αρτέμη Αρτεμίου.

Τον Φεβρουάριο του 2015 είχαν ήδη συσταθεί οι νέες εταιρείες που θα αναλάμβαναν την «αναδιάρθρωση» των δραστηριοτήτων της ELFE έπειτα από μερικούς μήνες.

Οπως φαίνεται σε αδημοσίευτα έγγραφα των Panama Papers, τον Μάρτιο του 2015, εταιρεία στην οποία μετείχαν φυσικά και νομικά πρόσωπα που μνημονεύονται στη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ, εμφανίζεται να ενδιαφέρεται να «μετακομίσει» την έδρα της από την Κύπρο στις Σεϋχέλλες. Μερικές ημέρες μετά ο Αρτεμίου αποκτά offshore στις Σεϋχέλλες με την επωνυμία Alicium Ltd.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, τρεις μήνες αφού πέρασαν οι κυπριακές εταιρείες του σκανδάλου της Proton Bank στη διαχείριση Αρτεμίου, άλλη offshore που αποκτά ο δικηγόρος εμφανίζεται να έχει μία και μόνο δραστηριότητα: ένα συμβόλαιο για συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες αγοράς σε σχέση με προϊόντα λιπασμάτων. Αυτό αποκαλύφθηκε σε αλληλογραφία ανάμεσα στο δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου και στην παναμέζικη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca από την οποία διέρρευσαν τα Panama Papers.

Λ. Λαυρεντιάδης

Η offshore που είχε ως μοναδική δραστηριότητα τις συμβουλές για λιπάσματα ήταν η Pizzazz Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ξεκίνησε και το «σχέδιο αναδιάρθρωσης» της εταιρείας λιπασμάτων ELFE με τις νέες εταιρείες που είχαν ως σκοπό να παραμένουν τα κέρδη της ELFE μακριά από τα χέρια της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά. Το εν λόγω «σχέδιο αναδιάρθρωσης» ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, τον ίδιο μήνα που ο Θεόδωρος Κιτσάκος διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, υπάρχουν πολυπλόκαμες σχέσεις και ενέργειες που όλες συγκλίνουν στις εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη αλλά και στον Αρτεμίου, συνταξιδιώτη του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα και «κομιστή» επενδυτικών ευκαιριών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και το ερώτημα που επανέρχεται κι έχουμε κάνει κι εμείς στο in.gr. Μήπως ο Πετσίτης ήταν απλά ο «ταμίας» του Νίκου Παππά για δουλειές που δεν μπορούμε να φανταστούμε; Και θα υπάρξουν δικαστές που θα υψώσουν το ανάστημα και θα διερευνήσουν όσα βγαίνουν στο φως;