H επιμονή του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Σταμάτη Ράπτη για εντατικοποίηση των ερευνών στα αμπάρια του φορτηγού πλοίου σημαίας Συρίας που βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης οδήγησε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στην ανεύρεση πάνω από 6 τόνων ακατέργαστη κάνναβη (σοκολάτα) μέσα σε κοντέινερ και χιλιάδων χαπιών Captagon που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Ράπτης μετέβη με ελικόπτερο στην Κρήτη την Τετάρτη μαζί με τον Διευθυντή του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Ιωάννη Αργυρίου (ο οποίος εποπτεύει την έρευνα) και στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών του Αρχηγείου και αναχώρησε το βράδυ της ίδιας ημέρας για τον Πειραιά. Για την υπόθεση θα γίνει παρουσίαση το μεσημέρι της Παρασκευής στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα το πλήρωμα του πλοίου υπήκοοι Συρίας και Ινδίας κρατούνται στο Λιμεναρχείο.

Η επιχείρηση για τον εντοπισμό του πλοίου ξεκίνησε μετά από πληροφορία των γαλλικών αρχών για διέλευση πλοίου ύποπτου για μεταφορά ναρκωτικών νότια της Κρήτης με προορισμό τη Λιβύη.

Οι έλληνες λιμενικοί το εντόπισαν και το ακινητοποίησαν 50 ναυτικά μίλια νότια του νησιού σε διεθνή ύδατα και το οδήγησαν αρχικά στο λιμάνι του Αθερινόλακκου Σητείας όπου ξεκίνησε ένας πρώτος έλεγχος κατά τον οποίο έπεσε και τραυματίστηκε στα πόδια ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος του ΛΣ, η Μίσα.

Στο νησί δεν υπάρχει δεύτερος εκπαιδευμένος σκύλος του ΛΣ και είχε σταλεί σήμα για να έρθει άλλος από την Πάτρα ωστόσο τελικά εστάλη ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος από τον Πειραιά.

Επιπλέον επειδή το λιμάνι στη Σητεία δεν ενδείκνυται για τέτοιου είδους έρευνες αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι στο Ηράκλειο το οποίο ωστόσο δεν διαθέτει ειδικό μηχάνημα με ακτίνες Χ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αναζήτηση κρυμμένων ύποπτων φορτίων όπως ναρκωτικών. Έτσι το κύριο βάρος της έρευνας έπεσε στους λιμενικούς οι οποίοι όταν άνοιξαν το πρώτο κοντέϊνερ βρέθηκαν μπροστά στα ναρκωτικά αν και μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν εντοπίσει κάτι ύποπτο.