Με μπαράζ ερωτήσεων το ΚΚΕ φέρνει στην Βουλή το ζήτημα της καταβολής των οφειλόμενων αποδοχών προς τους εργαζομένους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) καθώς και της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των στρατιωτών λόγω των εορτών. Συγκεκριμένα, σε ερώτησή τους οι βουλευτές του κόμματος Αθ. Παφίλης, Ι. Γκιόκας και Ν. Καραθανασόπουλος προς τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, τους υπενθυμίζουν ότι τα ΕΑΣ ήδη έχουν παραδώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις προϊόντα από τα οποία αναμένονται εισπράξεις της τάξεως των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως αυτά τα χρήματα δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Όπως αναφέρουν, επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών, «δεν έχει δώσει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα το ποσό των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ που υπολείπεται για την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, όπως συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2018 και αποφασίσθηκε στην Γενική Συνέλευση της εταιρείας τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους».

Την ίδια στιγμή παραμένουν ανεκτέλεστες αποφάσεις για οφειλές προς την εταιρεία, όπως για παράδειγμα το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στην Μάνδρα Αττικής στις πλημμύρες του περασμένου χρόνου και το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που τους οφείλει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. «Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης που υπάρχει, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, είναι να παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Αυτή η κατάσταση έχει σοβαρότατες επιπτώσεις, τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των εορταστικών ημερών που έρχονται», υπογραμμίζουν και ζητούν να μάθουν «τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να καταβληθούν ΑΜΕΣΑ όλες οι οφειλές προς τους εργαζόμενους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» και εάν είναι στις προθέσεις της «να εξαλείψει οριστικά το φαινόμενο της καθυστερημένης καταβολής των αμοιβών προς τους εργαζόμενους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων».

Σε άλλη ερώτησή τους, εξάλλου, οι βουλευτές του κόμματος Αθ. Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη και Στ. Τάσσος, θέτουν το θέμα των στρατευμένων και των οικονομικών επιβαρύνσεων των οικογενειών τους. «Ένα μεγάλο έξοδο για τους φαντάρους αποτελεί η μετακίνηση τους, ιδιαίτερα όπως κατά την περίοδο των εορτών», σημειώνουν, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση τη στιγμή που δαπανά τεράστια ποσά για νατοϊκούς εξοπλισμούς και η χώρα μας κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις ανάμεσα στις νατοϊκές χώρες για αυτούς, διαθέτει πενιχρά ποσά για τους στρατευμένους νέους». Και καλούν την κυβέρνηση αυτή την περίοδο των εορτών «να πάρει έκτακτη απόφαση και να ενισχύσει τους στρατιώτες, που το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα είναι κάτω των 12.000 ευρώ». Συγκεκριμένα, προτείνουν να τους χορηγηθεί εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ και στους στρατευμένους νέους που έχουν δημιουργήσει δική τους οικογένεια, να δοθεί εφάπαξ ενίσχυση ύψους 751 ευρώ.