Το προεκλογικό κλίμα που διαμορφώνεται αρχίζει να γίνεται όλο και πιο αποκρουστικό. Ο κ. Τσίπρας έχοντας απέναντι του την κοινή γνώμη, που απογοητευμένη και στριμωγμένη από την οικονομική αφαίμαξη που έχει υποστεί, δεν πείθεται από τα δωράκια που μοιράζει, καταφεύγει στη μόνη τακτική που ξέρει: τις διχαστικές επιθέσεις κατά πάντων και τη σκανδαλολογία μήπως και καταφέρει να επιπλεύσει.

Μόνο που τη φθορά του ίδιου και της κυβέρνησης του, έρχονται να συμπληρώσουν οι οσμές σκανδάλων που αποκαλύπτονται για στενούς, στενότατους συνεργάτες του, μετατρέποντας σε μπούμερανγκ την προσπάθεια του να στοχοποιήσει συλλήβδην το «παλιό» πολιτικό σύστημα. Η αλαζονεία της εξουσίας του δεν κρύβεται πλέον, οδηγώντας τον να ακολουθεί όλο και περισσότερο τις πρακτικές Πολάκη απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία αντέχουν όμως μια μακρά προεκλογική περίοδο λάσπης, πόλωσης και διχασμού. Η χώρα, παρά τα βήματα που έχουν γίνει εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο, ενώ είναι πολύ εύκολο να κατρακυλήσει πάλι στον κατήφορο της κρίσης. Ασφαλιστικές δικλείδες δεν υπάρχουν πλέον, καθώς οι Ευρωπαίοι βυθισμένοι στα δικά τους προβλήματα, κάνουν ότι μπορούν για να ξεμπερδεύουν μαζί μας.

Οι αγορές παραμένουν κλειστές, ενώ το μαξιλάρι που έχει δημιουργηθεί, για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους οι Ευρωπαίοι για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει συγκεντρώσει ότι αποθεματικό υπάρχει, δεσμεύοντας πολύτιμους πόρους για την οικονομία. Παράλληλα η παροχολογία έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα κλίμα διεκδικήσεων σε ένα τμήμα της κοινωνίας, που μέσα στο προεκλογικό σκηνικό, μπορεί εύκολα να ανατρέψει ότι έχουμε πετύχει ως τώρα.

Ο ετερόκλητος συνεταιρισμός των Σύριζα-ΑΝΕΛ φαίνεται όμως ότι ενδιαφέρεται μόνο για την πολιτική του επιβίωση. Αδιαφορεί για τις συνέπειες που επιφέρει στη χώρα, έχοντας συνεχώς το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, για να επιλέξει τον κατάλληλο χρόνο εκλογών, μήπως και καταφέρει να διασωθεί.

Το συμφέρον της χώρας και το προσωπικό συμφέρον του κ. Τσίπρα όμως δεν συμπίπτουν. Η μόνη λύση για να τερματιστεί αφενός αυτό το διχαστικό κλίμα και αφετέρου η αβεβαιότητα που μαστίζει την οικονομία, είναι να τελειώνουμε όσο γίνεται γρηγορότερα με τον εκλογικό κύκλο. Γιατί κάθε μέρα που περνά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει…