Την φράση «Αλλάχου ακμπάρ» (ο Αλλάχ είναι μεγάλος) κραύγαζε κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο δολοφόνος του Στρασβούργου. Ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμύ Χίτζ, απέδωσε ξεκάθαρα χαρακτηριστικά ισλαμικής τρομοκρατίας στην αιματηρή επίθεση του Γαλλομαροκινού, που άφησε πίσω 3 νεκρούς και 12 τραυματίες, εκ των οποίων οι οκτώ σε κρίσιμη κατάσταση.

«Λαμβάνοντας υπόψιν τον στόχο, τον τρόπο που επιχείρησε, το προφίλ του δράστη και τις καταθέσεις αυτήκοων μαρτύρων ότι τον άκουσαν να ουρλιάζει «Αλλάχου ακμπάρ», αποφάσισαν να ζητήσω από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία να αναλάβει την υπόθεση», είπε ο επικεφαλής των ερευνών Γάλλος δικαστικός.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Στρασβούργου Ρολάν Ρις, τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, εκ των οποίων ένας Ταϊλανδός τουρίστας. Ορισμένοι πυροβολήθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV. Κανένα παιδί δεν επλήγη από τους πυροβολισμούς.

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του Γαλλομαροκινού δράστη, με τις γαλλικές αρχές να θεωρούν πιθανό να έχει διαφύγει εκτός της χώρας, ίσως στη Γερμανία.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές ανακοίνωσε ότι ο δράστης διαθέτει ποινικό μητρώο και στη Γερμανία, όπου είχε φυλακιστεί το 2016 και το 2017 για κλοπές, ενώ στη συνέχεια απελάθηκε στη Γαλλία. Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Εγκληματολογικού Γραφείου Αστυνομίας.

Τα ίχνη του μακελάρη αναζητούν πλέον περισσότεροι από 600 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες, με την υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομικής μονάδας RAID, της BRI (Ταξιαρχίας Έρευνας και Επέμβασης) και της δύναμης Sentinelle, και με τη χρήση εναέριων μέσων και ειδικών οχημάτων.

Το χρονικό της επίθεσης

Η τραγωδία άρχισε να εκτυλίσσεται το βράδυ της Τρίτης στις 19:50 (20:50 ώρα Ελλάδας), όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ και σπέρνοντας τον τρόμο διαδοχικά σε τρία σημεία της πόλης. Στο διάστημα μεταξύ 20:20 και 21:00 (τοπική ώρα), ο δράστης, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής, ενεπλάκη σε ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες και αστυνομικούς δύο φορές πριν διαφύγει.

Σε αυτές τις ανταλλαγές πυρών, ο Σεκάτ τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Σύμφωνα με το γαλλικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.


Λίγο μετά την επίθεση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κήρυξε την χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών στις δηλώσεις του αναγνώρισε ότι η απειλή τρομοκρατικής ενέργειας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γι’ αυτό και σύστημα Vigipirate, που είναι ένα από τα εργαλεία του αντιτρομοκρατικού συστήματος για την επαγρύπνηση, πρόληψη και προστασία των πολιτών, πέρασε στην υψίστη μορφή του: «Urgence-attentat» (έκτακτη ανάγκη λόγω επίθεσης). «Περάσαμε σε αυτό το επίπεδο εξαιτίας της χθεσινής επίθεσης» εξήγησε. «Σημαίνει ότι θα ενισχυθούν οι δυνάμεις «Sentinelle » (στατικοί, σε σημαντικά σημεία της πόλης ή έξω από κτίρια), ότι θα έχουμε μεγαλύτερη παρουσία στρατιωτικών, ενισχύουμε τους ελέγχους στα σύνορα, ενισχύουμε την προστασία των χριστουγεννιάτικων αγορών σε όλη τη χώρα, στο δε Στρασβούργο ο τοπικός εισαγγελέας απαγόρευσε κάθε μορφή διαδήλωσης στην πόλη».

Το προφίλ του δράστη

O 29χρονος ισλαμιστής Σέριφ Σεκάτ, Γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής είναι ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης. Ο Σεκάτ είναι «γνωστός» στις γαλλικές Αρχές καθώς έχει εμπλακεί σε αρκετές ποινικές υποθέσεις, κυρίως κλοπές, και μάλιστα έχει εκτίσει ποινές φυλάκισης τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία. Ωστόσο μέχρι χθες δεν είχε διαπράξει κάποια τρομοκρατική επίθεση.

Για τις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας ο Σεκάτ έχει φάκελο «S», που σημαίνει ότι θεωρείται σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια. Μετά την αποφυλάκισή του το 2015 τέθηκε υπό παρακολούθηση και μάλιστα επρόκειτο να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης -δηλαδή μερικές ώρες πριν το μακελειό- στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ωστόσο οι άνδρες της χωροφυλακής που πήγαν στο σπίτι του δεν τον βρήκαν εκεί.

Ο κ. Νουνιές διευκρίνισε ότι σήμερα στη Γαλλία είναι 20.000 τα άτομα που έχουν φάκελο «S» εκ των οποίων 12.000 σε πιο στενή παρακολούθηση. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, 55 τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αποφευχθεί από το τέλος του 2013 και 15 από την αρχή του περασμένου έτους.