Τη δική τους εκδοχή έδωσαν ενώπιον των ανακριτικών αρχών, οι αστυνομικοί που απολογήθηκαν σήμερα Τετάρτη, ως προς τη δράση τους στην υπόθεση Κωστόπουλου, αρνούμενοι το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης – και οι οποίοι αφέθηκαν ακολούθως ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ένστολοι υποστήριξαν ότι το σήμα της κλήσης που έλαβαν αφορούσε εν εξελίξει ληστεία σε κοσμηματοπωλείο, από άτομο που κρατούσε επικίνδυνο αντικείμενο.

Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι το σκηνικό αυτό προκύπτει από το ίδιο το κατηγορητήριο, αφού ο εκλιπών Κωστόπουλος παρουσιάζεται ως δράστης ληστείας που είχε εισέλθει στο κατάστημα, κραδαίνοντας μαχαίρι, με στόχο να αφαιρέσει ξένα αντικείμενα.

Επέμειναν, δε, ότι το συγκεκριμένο στοιχείο αποδεικνύεται από επεξεργασμένο βίντεο το οποίο αποτελεί τμήμα της δικογραφίας, την έκθεση αποτύπωσης και αντιπαραβολής, την έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης καθώς και το σύνολο των καταθέσεων αυτόπτων μαρτύρων.

Οι αστυνομικοί αποσύνδεσαν πλήρως τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή απο τις δικές τους ενέργειες, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων την ιατροδικαστική έκθεση και κατάθεση του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του θύματος.

Σύμφωνα με αυτά τα ντοκουμέντα,  το οξύ καρδιακό επεισόδιο είχε αρχίσει να εξελίσσεται σε χρονικό σημείο κατά το οποίο δεν υπήρχε ακόμη επαφή με αστυνομικό, και συγκεκριμένα τη στιγμή που ο Κωστοπουλος πιάνει το λαιμό του, έξω από το κατάστημα.

Οι όποιες επαφές των ένστολων μαζί του, σημείωσαν οι ίδιοι, ήταν ανώδυνες – ούτε σε καίρια σημεία, ούτε σοβαρές, αντιθέτως παντελώς ανεπαίσθητες, νόμιμες σε κάθε περίπτωση.

Όπως έχει αποτυπωθεί στην ιατροδικαστική έκθεση, δεν ήταν οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες εκείνες που οδήγησαν στον θάνατο.