Θέση στο θέμα που προέκυψε με την εξαίρεση των ειδικών φρουρών από την καταβολή αναδρομικών πήρε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, υποστηρίζοντας πως οι περισσότεροι από 4.600 ειδικοί φρουροί, αστυφύλακες και υπαρχιφύλακες θα έπρεπε να επιστρέψουν και χρήματα στο κράτος.

Ειδικότερα, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ υπογραμμίζει πως οι παραπάνω κατηγορίες έλαβαν με τις αύξηση στο βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα βάσει των διατάξεων του Ν. 4093/2012, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αστυνομικούς των οποίων οι σχετικές αποδοχές και τα λοιπά επιδόματα μειώθηκαν.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ηγεσίας της Αστυνομίας, με τις διατάξεις του Ν.4307/2014 έλαβαν αναδρομικές αποδοχές για την 3ετία 2012 έως και 2014, καθώς λόγω της μεταβολής των συντελεστών, επήλθε αύξηση στα επιδόματα Ειδικής Απασχόλησης, Ευθύνης, Εξομάλυνσης και Ειδικών Συνθηκών, ενώ ο ως άνω βασικός τους μισθός και το χρονοεπίδομα παρέμειναν σταθερά.

«Συνεπώς έλαβαν τότε αναδρομικά επί των ως άνω επιδομάτων» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Αρχηγείου, συμπληρώνοντας πως «με τις πρόσφατες διατάξεις του Ν.4575/2018 τα αναδρομικά υπολογίστηκαν με βάση τις συνολικές αποδοχές (περιλαμβανόμενων των παραπάνω επιδομάτων) που ίσχυαν την 31-07-2012, με αποτέλεσμα να προκύπτουν χρηματικά ποσά για επιστροφή από μέρους τους».

«Σημειώνεται ωστόσο ότι, σύμφωνα με την εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα πόσα αυτά δεν θα επιστραφούν» καταλήγει η ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, συμπληρώνοντας πως για τα παραπάνω ενημερώθηκε αναλυτικά το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α) από αρμόδιους αξιωματικούς.