Με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για απεμπλοκή της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης έθεσε στην Επιτροπή Αναθεώρησης, όπου συζητείται το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, το θέμα της προεδρικής εκλογής του 2020.

Ουσιαστικά έριξε το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας τον να ξεκαθαρίσει από τώρα την θέση του. Δεδομένης της πρότασης του κυβερνώντος κόμματος να αποσυνδεθεί η διάλυση της Βουλής λόγω μη εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε: «Εγώ εκλαμβάνω ότι προφανώς αυτό σημαίνει από τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2020 ή όποτε γίνουν οι εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η χώρα δεν θα πάει σε εκλογές».

«Αυτό είναι εξαιρετικά μείζον για την εικόνα πολιτικής σταθερότητας της χώρας, για την πορεία των επιτοκίων στις αγορές και για όσα έχουμε στο μέλλον. Άρα, το ενδιαφέρον στη συζήτηση δεν είναι τόσο αν θα αλλάξει το άρθρο», σημείωσε.

«Τι θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2020; Θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Το ότι θα χάσει τις εκλογές είναι βέβαιο. Ή μήπως θα μας πάτε πάλι σε εκλογές με το ίδιο ακριβώς πρόσχημα, όπως τον Δεκέμβριο του 2014, αν θεωρήσετε ότι αυτό ευνοεί τα πολιτικά σας σχέδια;», είχε διερωτηθεί νωρίτερα τονίζοντας πως παρότι «όλοι έχουμε καταλάβει ότι η αναθεώρηση πηγαίνει στις ελληνικές καλένδες», επειδή δεν θα συμπεριληφθεί το άρθρο 16, ωστόσο, όπως επισήμανε, «η δέσμευσή σας να μη διαλυθεί ξανά η Βουλή με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει».

«Η πολιτική δέσμευση έχει καταγραφεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2020. Αυτό ενδιαφέρει εμένα. Αυτό να το ακούσουν και οι αγορές για να ξέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι θα έχουμε Μητσοτάκη την επόμενη τετραετία», σημείωσε. Όσον αφορά στα δημοψηφίσματα, είπε: «Είστε το κόμμα, το παγκόσμιο παράδειγμα, που δεν μπορείτε να λέτε τη λέξη δημοψήφισμα. Πρέπει να πάτε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και να πείτε: Στον ΣΥΡΙΖΑ απαγορεύεται να λέμε τη λέξη δημοψήφισμα».